Izvor: B92, 06.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Očekujemo uzdržanost u regionu"

Beograd, Podgorica -- Vuk Jeremić kaže da Srbija "s posebnom pažnjom prati kako se zemlje regiona ponašaju prema izuzetno delikatnom pitanju Kosova".

Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić pozvao je tokom zvanične posete Crnoj Gori sve države u regionu da se u procesu rešavanja statusa Kosova uzdrže od bilo kakvih jednostranih poteza.

Jeremić je crnogorskom kolegi Milanu Roćenu preneo stav Beograda da bi unilateralna akta bila štetna za stabilnost regiona, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a s time se složio i ministar inostranih poslova Crne Gore.

Jeremić je najavio da će uskoro biti otvorena ambasada Srbije u Podgorici gde će kao ambasadora poslati "najboljeg od najboljih". U svim razgovorima koje je Jeremić vodio rečeno je da Srbija i Crna Gora treba da unaprede odnose.

Ministar inostranih poslova Srbije pozvao je u Podgorici sve države regiona da se u procesu rešavanja statusa Kosova uzdrže od bilo kakvih jednostranih poteza. "Pozvao bih zemlje u regionu, i ne samo u regionu, na uzdržanost jer se nalazimo u delikatnom trenutku. Srbija se u ovom trenutku zalaže za nastavak pregovora o Kosovu i postizanje kompromisa.

"Od Crne Gore ne zavisi rešenje kosovskog problema. Ako zavisilo od Crne Gore i svrstavanja na jednu stranu mi bismo se vrlo brzo svrstali. U Crnoj Gori žive mnogi, i Albanci i Srbi žive u miru, a naš je cilj da obezbedimo mir i stabilnost", kaže Roćen.

Jeremić je razgovarao i s premijerom Željkom Šturanovićem, predsednikom Filipom Vujanovićem i šefom parlamenta Rankom Krivokapićem, najviše o unapređenju odnosa, ali i o ekonomskoj saradnji.

Poslanik Srpske liste Dobrilo Dedeić ocenio je danas da je "nepošteno i nelogično" to što se Jeremić sreo samo s predstavnicima vlasti u Podgorici. "Ne samo da je bilo preko potrebno da razgovara s predstavnicima Srba iz Crne Gore, zbog činjenice da su Srbi ugroženi, nego i zbog toga što 80.000 Srba iz Crne Gore traži dvojno državljanstvo", rekao je Dedeić.

On je ocenio da će, "ako Jeremić i ekipa nastave tako, odgovornija politička grupacija doći na vlast i omogućiti Srbima iz Crne Gore da steknu dvojno državljanstvo".

Stranka srpskih radikala navodi da nije iznenađena što se Jeremić nije sreo s "političkim predstavnicima Srba u Crnoj Gori". "Jeremić pripada izdajničkoj Demokratskoj stranci i želi po svaku cenu, kao i režim u Crnoj Gori, da uguši srpski nacionalni osećaj i pokloni Kosovo i Metohiju Albancima", navodi se u saopštenju.

Koštunica: Srbija spremna za nove pregovore

Vojislav Koštunica izjavio je danas da je Srbija u potpunosti spremna da učestvuje u novim pregovorima o Kosovu. Njihov rezultat treba da bude nova rezolucija, koja bi se temeljila na ostvarenom kompromisu dve strane.

"Smatram da je zahvaljujući promišljenoj i principijelnoj politici koju je Srbija vodila u rešavanju kosovskog pitanja do sada ostvaren značajan rezultat. Za Srbiju je najvažnija stvar što je u SB sprečeno usvajanje nove rezolucije koja bi omogućila nezavisnost Kosova", rekao je Koštunica u izjavi medijima.

"Srbija je u potpunosti spremna da učestvuje u novim razgovorima koji bi naravno bili organizovani isključivo pod mandatom SB UN. Prirodno je da nova rezolucije treba da dođe kao rezultat uspešno završenih pregovora i da se temelji na ostvarenom kompromisnom rešenju do kojeg bi došle dve strane", istakao je premijer Srbije.

On je dodao da "nema nijednog razloga da se pre novih pregovora i pre nego što dve strane postignu saglasnost usvaja bilo kakva nova rezolucija u SB".

Veoma je važno, podvukao je Koštunica, da Skupština Srbija tokom ovog meseca potvrdi principe na kojima počiva naša politika za rešavanje kosovskog pitanja i da na osnovu tih principa odredi jasan mandat za vođenje svih daljih pregovora o budućem uređenju Pokrajine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.