Izvor: B92, 08.Jul.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očekivanja od nove vlade

Subotica, Beograd -- Nacionalne manjine i sindikati u Srbiji očekuju od nove vlade Srbije bolju zaštitu svojih prava.

Koordinator Nacionalnih saveta nacionalnih manjina Laslo Joža čestitao je danas Mirku Cvetkoviću izbor na funkciju predsednika Vlade Srbije.

"Smatram da će orijentacija vlade koju predvodite, a koja je usmerena na evroatlantske integracije, društvene i ekonomske reforme, a u sklopu toga i na zaštitu ljudskih i manjinskih prava, biti garant ostvarivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << interesa i prava manjinskih nacionalnih zajednica koje žive u Srbiji", navodi se u čestitki.

Joža je poručio da se najviše očekuje što skorije donošenje zakona o izboru i nadležnostima nacionalnih saveta, kao i finansiranja aktivnosti manjinskih zajednica u oblastima značajnim za očuvanje nacionalnog identiteta, navodi se u saopštenju.

Očekivanja sindikata

Sindikati u Srbiji očekuju od nove vlade da ostvari političku stabilnost, proširi dejstvo Kolektivnog ugovora na sve poslodavce u Srbiji, pokrene socijalni dijalog, poveća broj radnih mesta i obezbedi veće penzije.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) Nezavisnost Branislav Čanak kazao je agenciji Beta da je najznačajniji zadatak vlade da opstane četiri godine da bi mogla da ostvari ono što je najavila.

Politička stabilnost i proevropska politika doprineli bi povećanom prilivu stranih investicija i privrednom rastu, kazao je Čanak.

On je istakao da bi Vlada trebalo da osmisli mere za povećanje izvoza jer bez povećanja izvoza nema ni najavljenog otvaranja 200.000 novih radnih mesta u roku od četiri godine.

Kada je reč o pravima radnika, u ekspozeu koji je izneo novi premijer ona su podvedena "pod floskulu 'socijalna pravda'", što, prema Čankovim rečima, "može da znači sve i ništa", pa će se tek videti šta će Vlada raditi u tom domenu.

Sindikat će insistirati na pokretanju socijalnog dijaloga na svim nivoima, od opštine do republike, najavio je predsednik "Nezavisnosti".

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović kazao je da će odnos prema proširenju dejstva Kolektivnog ugovora odrediti stav sindikata prema novoj vladi i da će na osnovu toga moći da se proceni da li je reč o "socijalno odgovornoj ili socijalno neodgovornoj vladi".

Kolektivni ugovor se trenutno primenjuje na malo više od 10 odsto preduzeća čiji su vlasnici članovi Udruženja poslodavaca Srbije, kazao je on i istakao da zaposleni u tim preduzećima dobijaju topli obrok, regres i nešto više nadoknade za noćni rad i rad tokom državnih praznika.

Orbović je kazao da Sindikat na čijem je čelu neće odmah početi da kritikuje novu vladu već da će joj "dati prostora da deluje pozitivno".

Asocijacija samostalnih i nezavisnih sindikata (ASNS) nema velika očekivanja od nove vlade, zato što je prilikom njenog formiranja "kao i svaki prethodni put bilo važnije zadovoljiti partijske interese nego raditi u interesu građana", kazala je predsednica tog sindikata Ranka Savić.

Ona je kazala da je ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, koji je i do sada bio na tom položaju, "nije mnogo mešao u svoj posao" i da se više bavio Haškim tribunalom nego pravima radnika.

Prema njenim rečima, pored proširenja dejstva kolektivnog ugovora, kao najznačajnijeg zahteva sindikata, sindikalci će pratiti i da li Vlada ispunjava obećanja koja se odnose na povećanje zaposlenosti, povećanje penzija i smanjenju inflacije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Đukanović čestitao izbor vlade Srbije

Izvor: Kurir, 08.Jul.2008

PODGORICA, 8. jula 2008. (Beta) - Crnogorski premijer Milo Đukanović čestitao je danas predsedniku Vlade Srbije Mirku Cvetkoviću izbor na tu funkciju. Đukanović je srpskom kolegi poželeo uspeh u ispunjavanju utvrđenih zadataka, unapređenju životnog standarda svih državljana Srbije i ostvarivanju...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.