Obustava vraćanja imovine na Kosovu

Izvor: B92, 03.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obustava vraćanja imovine na Kosovu

Joakim Riker (FoNet)

Beograd -- Šef UNMIK-a Joakim Riker doneo je uredbu kojom se privremeno obustavlja vraćanje imovine na Kosovu.

Reč je o uredbi 2007/41 koja je doneta 2. avgusta. Tom uredbom se privremeno obustavlja vraćanje privatne imovine na Kosovu, odnosno suspenduje uredba 2006/50 iz oktobra prošle godine kojom je naloženo da se imovina vraća stvarnim vlasnicima. Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Dušan Proroković ocenio je da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odluka šefa UNMIK-a "jedna od najskandaloznijih u osmogodišnjoj istoriji UNMIK-a."

"Njome se nagrađuju uzurpatori, a kažnjava preko 25.000 srpskih porodica koje su podnele zahteve pred nadležnim institucijama da im se imovina vrati i da uđu u posed svog vlasništva", rekao je Proroković agenciji Beta.

On je ocenio da se odlukom Rikera direktno onemogućava svaka vrsta povratka nealbanskog stanovništva i legalizuje rezultat etničkog čišćenja iz jula 1999. godine i marta 2004. godine.

"Na ovo se mora reagovati diplomatskim i političkim putem, ali se moraju ispitati i mogućnosti podnošenja tužbe protiv Joahima Rikera pred odgovarajućim domaćim i međunarodnim sudovima", istakao je Proroković, navodeći da za takav akt ne postoji ni službeni ni diplomatski imunitet na koji bi se šef UNMIK-a mogao pozvati.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća Severnog Kosova i Metohije Milan Ivanović rekao je agenciji Beta da je uredba "uperena protiv vitalnih srpskih interesa i predstavlja protivpravnu odluku".

"Tom odlukom Riker se otvoreno stavlja na stranu albanskih uzurpatora srpske imovine, prejudicira buduće rešenje statusa KiM u smislu nezavisnosti i suprotstavlja se Rezoluciji 1244 čiji je glavni stav povratak prognanog srpskog naroda na Kosovo i Metohiju", kazao je Ivanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.