Izvor: B92, 06.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obustava primene odredbi o produženom policijskom pritvoru

Beograd -- Ustavni sud Srbije doneo je odluku o obustavi primene odredbi o produženom policijskom pritvoru iz Zakona o borbi protiv organizovanog kriminala. Sud je ocenio da su te odredbe u suprotnosti sa Ustavom i međunarodnim standardima. Predsednik Ustavnog suda Slobodan Vučetić rekao je da se tim rešenjem situacija vraća u redovan pravni sistem. I pored te odluke, lica koja su uhapšena u policijskoj akciji "Sablja" i s kojima se postupalo u skladu sa spornim odredbama, ipak se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neće naći na slobodi. Šef Poslaničke grupe DOS u Skupštini Srbije Bojan Pajtić rekao je da će biti nađeni neki drugi mehanizmi kako bi oni ostali u pritvoru. Takvu mogućnost kao realnu vidi i Božo Prelević iz udruženja pravnih stručnjaka "Leks". "To ne znači da će oni njih automatski morati da puste. To znači da moraju da ih prevedu u redovne tokove Zakona o krivičnom postupku, da na zahtev tužiovaca istražni sudija, odnosno uvek sud, odlučuje da li ih treba zadržati u pritvoru, ili mogu biti pušteni na slobodu", kaže on.

Funkcioner Demokratske stranke Srbije Dejan Mihajlov rekao je da ne očekuje da će, posle odluke Ustavnog suda Srbije, biti oslobođeni savetnik za bezbednost bivšeg predsednika Jugoslavije Rade Bulatović i bivši šef vojne službe bezbednosti Aco Tomić.

Odlukom USS maksimalan policijski pritvor ponovo je 48 sati, kako predviđa Zakon o krivičnom postupku. Sva rešenja doneta na osnovnu osporenih odredbi prestaju da važe objavljivanjem odluke USS u "Službenom glasniku" Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.