Izvor: B92, 05.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Observer o ulozi Grka u događajima oko Srebrenice

London -- U nedelji koja je pred nama, kada Grčka preuzme predsedavanje Evropskom unijom, doskorašnji predsednik Srbije Milan Milutinović pojaviće se pred Haškim tribunalom, a njegovo svedočenje moglo bi otkriti umešanost Grčke u masakr u Srebrenici, piše danas londonski "Observer". "To je ono čega su se Heleni dugo plašili - okončanje zavere ćutanja koja je okruživala ulogu grčkih dobrovoljaca koji su s ponosom uzdigli svoju zastavu u Srebrenici nakon učešća u najgorem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << masakru u Evropi posle Drugog svetskog rata, kada je 7.000 muškaraca, žena i dece ubijeno", piše britanski list.

Kada 60-godišnji Milutinović bude svedočio u Hagu, navodi "Observer", mogla bi biti otkrivena umešanost Grka u taj slučaj, kao i "mnoge druge tajne koje bi Atina radije ostavila pokopane". List piše da "niko nije igrao važniju ulogu" od Milutinovića u "savezu Atine i Beograda tokom balkanskih konflikata 90-ih godina" i podseća da je on bio ambasador Jugoslavije u Grčkoj i "najodaniji Miloševićev saradnik". "Njegove veze sa grčkom političkom, verskom i poslovnom elitom navodno su bile ključ za tajnu ekonomsku infrastrukturu Srbije. One su omogućile zemlji da zaobiđe sankcije Ujedinjenih nacija i, prema tvrdnjama Međunarodnog krivičnog suda, bile značajan doprinos Miloševićevoj ratnoj mašineriji", nastavlja "Observer". "Dok su bosanski Srbi sprovodili etničko čišćenje i spaljivali sela, Milošević bi se ovde sklanjao da uživa u gostoprimstvu grčkih političara. Marko Milošević, njegov bludni sin-švercer, izjavio je da je Grčka njegov 'prvi dom'", piše "Observer".

"To je naša najbolje čuvana tajna, tema o kojoj ni jedan političar bilo kog ubeđenja nije nikada želeo da govori", rekao je Takis Mićas, autor knjige "Unholy Alliance: Greece and Milosevic's Serbia" (Nečastivi savez: Grčka i Miloševićeva Srbija). " Knjiga objavljena u SAD, koja još nije štampana na grčkom jeziku, iznosi šokantne detalje o odnosu između dve pravoslavne nacije, uključujući dostavljanje vojnih obaveštenja o NATO-u u vreme socijalističkog lidera Andreasa Papandreua. U prošlogodišnjem izveštaju holandskih vlasti o masakru u Srebrenici navedeno je da je Grčka vojsci bosanskih Srba tokom 1994. i 1995. slala lako naoružanje i municiju, te da su grčki dobrovoljci nakon pada tog grada podigli grčku zastavu, što je, kako se navodi, komandant vojske RS Ratko Mladić zatražio da bude snimljeno za propagandne svrhe. Veruje se, piše dalje "Observer", da je grčka dobrovoljačka garda poslala oko stotinu vojnika na Mladićev zahtev i da je ta jedinica, boreći se zajedno sa Rusima i Ukrajincima, imala i sopstveno obeležje - dvoglavog vizantijskog orla. Najmanje četiri njena pripadnika dobili su orden Belog orla od Radovana Karadžića, tvrdi list.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.