Izvor: B92, 05.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Znam da hoće da me ubiju

Beograd -- Bivši načelnik beogradske policije, Milan Obradović, kaže da policija ima dokaza da mu članovi Makine grupe ugrožavaju život.

Članovi te grupe su u novembru 2004. odlukom sudskog veća kojim je predsedavao Zoran Tatalović oslobođeni optužbe za ubistvo generala policije Boška Buhe: "Lično se osećam ugroženo. Znam da treba da me ubiju. To zna i beogradska policija, što znači da bi trebalo da znaju i rukovodioci MUP-a", kaže Obradović u ekskluzivnom razgovoru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za emisiju "Insajder".

"Može se kod njih proveriti. Dobio sam od policije obezbeđenje, dva momka, kao lično obezbeđenje, dobio sam vozilo i policajce koji stoje ispred moje zgrade, koje retko i ja vidim, možda su u zaklonu da sačekaju nekog ko će me ubiti, ali niko ne želi da razgovara sa mnom. Napisao sam pismo da tražim prijem kod ministra. Nema odgovora. Pismo sam napisao odmah po izlasku iz zatvora", kaže Obradović koji je dva meseca proveo u zatvoru.

Milan Obradović je završio u zatvoru zbog istrage o tome da li je bilo zloupotreba ovlašćenja od bivšeg rukovodstva policije prilikom hapšenja članova Makine grupe, koje je inicirala Služba generalnog inspektora MUP-a, na čijem je čelu Vladimir Bozović.

Istražni sudija Zoran Đorđević, koji je ispitao Obradovića, u rešenju o pritvoru naveo je Obradović nije priznao krivicu i da je izneo svoju verziju događaja. Pritvor mu je određen uz obražlozenje da bi boravkom na slobodi okrivljeni mogao da utiče na svedoke.

U rešenju o pritvoru se navodi da su svedoci predviđeni za saslušanje, među kojima su Nenad Milić, Čedomir Jovanović, Andrija Savić i još dvadesetak ljudi, Obradoviću poznati kao potčinjeni u hijerarhiji MUP-a.

Za dva meseca koliko je Obradović proveo u pritvoru da ne bi uticao na pomenute svedoke nisu sasluđani ni Nenad Milić, ni Čedomir Jovanović. U medjuvremenu se od njihovog saslušanja odustalo.

Suđenje članovima Makine grupe bilo je prvo suđenje u istoriji srpskog pravosuđa, na kojem se prema izmenjenom krivičnom zakonu, kao dokaz koriste prisluškivani telefonski razgovori.

Ukupno je bilo 206 snimljenih razgovora između clanova grupe. Osumnjičeni za ubistvo branili su se ćutanjem, pa je sud obrazložio da nije mogao da utvrdi da li su u pitanju njihovi glasovi, iako je to bio jedan od ključnih policijskih dokaza.

Zamenik specijalnog tužioca Nebojsa Marković uložio je žalbu na oslobađajujuću presudu i očekuje se konačna odluka Vrhovnog suda Srbije.

Razgovor sa Milanom Obradovicem o tome kako je i zašto čovek koji je vodio akciju hapšenja Makine grupe završio u zatvoru, a osumnjičeni za ubistvo genarala policije Boška Buhe na slobodi, biće emitovan u ponedeljak u 21.00 (CET) u emisiji "Insajder" na TV B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.