Obradović: Neprihvatljivo učešće kosovskih Albanaca u radu MSP

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Neprihvatljivo učešće kosovskih Albanaca u radu MSP

BEOGRAD - Koordinator Pravnog tima Srbije Saša Obradović izjavio je večeras da će taj tim u roku od nekoliko dana uložiti podnesak Međunarodnom sudu pravde (MSP) sa obrazloženjem da je za Srbiju neprihvatljivo učešće kosovskih Albanaca u postupku ocene legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Međunarodni sud pravde u Hagu saopštio je da će pozvati i predstavnike privremenih institucija Kosova da učestvuju u raspravi koja će se, na zahtev Srbije, voditi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti južne srpske pokrajine.

"Odluka Suda je pažljivo intonirana, jer predstavnike privremenih institucija naziva autorima navedene deklaracije (o nezavisnosti Kosova), što je jako bitno jer time nije ni na koji način prejudicirao samo davanje savetodavnog mišljenja", rekao je Obradović.

On je rekao da su pravila Međunarodnog suda pravde u pogledu savetodavnog mišljenja minimalna i sud ima diskreciono pravo da odluči ko će u postupku učestvovati.

"Mi ćemo naravno izneti svoje stavove", rekao je Obradović.

MSP je odluku o učešću kosovskih Albanaca u raspravi doneo "uzevši u obzir činjenicu da su predstavnici privremenih organa kosovskih vlasti 17. februara doneli deklaraciju o jednostranom proglašenje nezavisnosti Kosova, što je predmet rasprave na kraju koje bi Sud trebalo da donese savetodavno mišljenje, zbog čega bi oni kao autori deklaracije mogli da daju korisne informacije o tom pitanju".

Sud je takođe odredio 17. april 2009. kao krajnji rok do kojeg mu mogu biti dostavljene pisane izjave o ovom pitanju i 17. jul iduće godine kao krajnji rok do kojeg UN i njene članice koje su dostavile pisane izjave o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova, mogu da podnesu i svoje pisane komentare o stavovima drugih strana.

Posle dostave i razmene pisanih saopštenja, uslediće rasprava, a zatim će Međunarodni sud pravde izneti savetodavno mišljenje o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu s međunarodnim pravom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.