Obraćanje Tadiću, žalba Ustavnom sudu i Strazburu

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 01.Sep.2009, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obraćanje Tadiću, žalba Ustavnom sudu i Strazburu

BEOGRAD - Udruženje novinara Srbije održalo je juče protest ispred Doma narodne Skupštine na kome su od poslanika zatražili da ne glasaju za izmene Zakona o javnom informisanju, ocenivši ih „antievropskim“ i „antiustavnim“. Predstavnici Udruženja predali su Skupštini peticiju s potpisima više od 600 novinara u kojoj se traži neizglasavanje predloženog zakona.

Predsednica UNS LJiljana Smajlović istakla je da niko novinare u vezi sa ovim zakonom ništa nije pitao i dodala >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da je javna rasprava, iako zakasnela, pokazala da se evropske ustanove, domaći medijski i pravni eksperti slažu s njihovim stavom da je zakon „antievropski, antiustavan i antidemokratski“.

- Mi verujemo da će taj zakon gasiti medije po kratkom postupku - rekla je Smajlovićeva i dodala da predstavnici UNS protestuju ispred Skupštine kako bi ih poslanici videli i uverili se da stoje iza svojih reči, ali i shvatili da se usvajanjem ovog zakona krši sloboda izražavanja u Srbiji. Ona je istakla da će se, ukoliko se ovaj predlog zakona usvoji, UNS obrati predsedniku Srbije Borisu Tadiću i zatražiti od njega da ne potpiše taj zakon, Ustavnom sudu da da ocenu ustavnosti, a da će zatim uputiti i predstavku Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.