Izvor: B92, 28.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oblici poštovanja zakona

Beograd -- Skupština Srbije objavila podatke o finansijama i platama zaposlenih, ali ne i ostali predstavnici vlasti.

U Predsedništvu i Vladi Srbije ne osporavaju obavezu da se pridržavaju zakona, ali tvrde da ga samo na različit način primenjuju. Parlament je ispunio tu obavezu, a poslanici su potom oštro kritikovali Predsedništvo i Vladu što to nisu učinili i oni.

Sem što su dužni da građanima omoguće slobodan pristup informacijama, Zakon o dostupnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << informacija od javnog značaja obavezuje sve predstavnike vlasti, bez izuzetaka, na podnošenje godišnjeg izveštaja o primeni pomenutog zakona i objavljivanje Informatora o radu. Prema rečima Srđana Đurića, šefa Vladine kancelarije za saradnju s medijima, ta institucija je i pre donošenja zakona odgovarala na sve zahteve koje su građani upućivali. Đurić odbacuje kritike poslanika i vezujr ih za uobičajeno opoziciono političko delovanje.

"Većina podataka o trošenju budžetskih sredstava mogu se naći u Službenom glasniku i na Internet-stranicama Vlade, a ako pojedine medije i pojedince zanimaju određeni iznosi u specifičnim oblastima, stojimo im na raspolaganju da im dostavimo podatke", kaže Đurić.

Đurić kaže i da će Vlada poštovati zakon i kada je reč o podnošenju godišnjeg računa. "Do 15. maja ove godine sva ministarstva moraju Vladi da dostave izveštaje o tome gde su potrošila svaki dinar iz budžeta koji im je dodeljen, a do 1. jula Vlada je u obavezi da Skupštini dostavi pun izveštaj, tzv. Završni račun budžeta za 2005.", kaže on.

I u Predsedništvu tvrde da su se revnosno pridržavali zakona. Kako je rečeno, Generalni sekretarijat predsednika Srbije već je dostavio izveštaj o sprovođenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama i izradio Informator o svom radu. U Informatoru se navodi da je u 2005. na plate i dodatke zaposlenih potrošeno skoro 35 miliona dinara, na nagrade i bonuse oko 1,7 miliona, a na troškove putovanja skoro 30 miliona dinara. Isti podaci govore i da je okruženje predsednika napravilo uštede od 20 miliona dinara. U Informatoru se navode i broj i struktura zaposlenih u Predsedništvu, pa se može videti da, između ostalog, u toj zgradi rade dva kuvara, četiri konobara, šest vozača i osam spremačica.

Informatorje dostupan svakom ko želi da ga dobije, na prijavnici Predsedništva, u štampanoj ili elektronskoj formi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.