Izvor: B92, 10.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obezbeđenje Popoviću ukinuo Mihajlović

Beograd -- Iz Kabineta ministra unutrašnjih poslova Dragana Jočića saopšteno je u sredu da je obezbeđenje bivšem sekretaru Biroa za komunikacije Vlade Srbije Vladimiru-Bebi Popoviću prestalo naredbom tadašnjeg ministra Dušana Mihajlovića 27. januara ove godine. U saopštenju izdatom, kako se navodi, "povodom dezinformacija koje su se pojavile u pojedinim medijima, u vezi sa obezbeđenjem određenih lica, stoji, da je zakonom propisano koje ličnosti i objekti mogu imati obezbeđenje, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a ministar unutrašnjih poslova je zakonom ovlašćen samo da daje uputstva da se taj posao valjano i profesionalno obavi".

Odredbama člana 3 važećeg Zakona o ministarstvima, utvrđeno je, pored ostalog, da su u delokrugu Ministarstva unutrašnjih poslova i poslovi državne uprave koji se odnose na obezbeđivanje određenih ličnosti i objekata. U saopštenju piše, da u "krug određenih ličnosti" spadaju aktuelni državni funkcioneri (štićene ličnosti) koje MUP nije ovlašćeno da odredi, već da ih samo obezbeđuje. Po prestanku funkcije pravo na obezbeđenje ima samo predsednik Srbije.

Kako stoji u saopštenju, potpuno je odvojeno pitanje povremenog obezbeđenja pojedinih lica u skladu sa drugim propisima, kao što je zaštita svedoka-saradnika na zahtev tužioca ili pravo svakog građanina da traži zaštitu policije jednaku za sve, zaključuje se u saopštenju koje je prosledila Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.