Obeleženo 15 godina programa CEPPS u Srbiji

Izvor: Akter, 16.Sep.2015, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeleženo 15 godina programa CEPPS u Srbiji

Program Konzorcijuma za izborne i političke procese (CEPPS) pomogao je uspostavljanju temelja za demokratski razvoj Srbije, rečeno je danas u Narodnoj skupštini na obeležavanju 15 godina sprovođenja tog programa, koji se privodi kraju

"Svaki projekat koji se realizovao i koji se realizuje ima konkretne rezultate", rekao je potpredsednik Skupštine Vladimir Marinković i istakao značaj podrške Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) i Nacionalnog demokratskog instituta >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << (NDI), koji su pokretači programa CEPPS.

Direktorka Misije USAID Aza El-Abd istakla je da je pomoć Srbiji pružena u raznim pitanjima, od izbegličke krize do prava LGBT osoba, ključnih političkih i ekonomskih reformi.

"U partnerstvu sa narodom Srbije, Vladom i Skupštinom pomogi smo tranziciju Srbije iz post-konfliktne zemlje", kazala je ona, dodajući da je CEPPS učestvovao u reformi političkog i izbornog sistema.

Narodni poslanik Socijaldemokratske stranke (SDS) Marko Đurišić ocenio je da se stalno pojavljuju novi izazovi, ali da su nepovratno ostvareni neki od ciljeva u razvoju demokratije i ljudskih sloboda.

"Ja se nadam da ćemo u narednim godinama nastaviti da se razvijamo da bi očuvali nivo demokratije i sloboda", dodao je on.

Predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht podsetila je da je uz pomoć ovog programa osnovan CeSID, čime je osigurano da niko više ne može da krade na izborima kao što je to radio Slobodan Milošević.

Prema njenim rečima, Srbiji je podrška prijatelja neophodna, zbog čega je izrazila nadu da će se nastaviti na neki način nakon završetka programa CEPPS.

Državni sekretar Ministarstva saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Dejan Trifunović rekao je da je članstvo u EU već duže vreme cilj Srbije i da vlada po tom pitanju vodi odgovornu i otvorenu politiku.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.