Obeležena godišnjica u Srebrenici

Izvor: B92, Tanjug, 11.Jul.2010, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena godišnjica u Srebrenici

Banja Luka -- Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice obeležava se petnaestogodišnjica genocida nad Bošnjacima.

U nedelju će se održati i zajednička sahrana 775 identifkovanih srebreničkih žrtava.

Prema njavama organizatora, komemoraciji će, pored zvaničnika BiH, biti i predsednici Srbije Boris Tadić, Crne Gore Filip Vujanović, a očekuje se i prisustvo visokih zvaničncika Hrvatske, Makedonije, i Slovenije.

Komemorativnom skupu prisustvovaće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, kao i durgi predstavnici međunarodnih organizacija u BiH i predstavnici diplomatskog kora.

Delegaciju SAD predvodiće ambasador u BiH Čarls Ingliš, a u njoj će, prema odluci američkog predsednika Baraka Obame, biti i ambasadaor za pitanja ratnih zločina Stiven Rep i specijalni pomoćnik američkog predsednika i viši direktor za multinacionalne poslove i pitanja ljudskih prava u Nacionalnom veću bezbednosti SAD Samanta Pauer.

Očekuje se dolazak i visokih zvaničnika iz evropskih zemlja, premijera Turske Redžepa Tajipa Erdogana, ministra inostranih poslova Francuske Bernara Kušnera i drugih.

Još nije poznato da li će komemoraciji prisustvovati zvaničnici RS, kao i srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH.

U Memorijalnom centru Potočari održaće se i zajednička sahrana (dženaza) 775 Bošnjaka, koju će predvoditi poglavar islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić, i jednog katolika, koji će biti sahranjen po verskom katoličkom obredu.

U julu 1995. godine u akciji VRS stradalo je više hiljada Bošnjaka, a odlukom Suda pravde u Hagu ovaj događaj je okvalifikovan genocidom, koji su počinili pojedini pripadnici vojske i poliicje RS. Međunarodna komisija za nestale osobe - ICMP - procenjuje, na osnovu broja krvnih uzoraka koje su joj porodice dale prilikom prijavljivanja svojih nestalih, kao i ukupne stope podudarnih DNK-profila iz koštanih i krvnih uzoraka, da je 8.100 osoba nestalo padom Srebrenice u julu 1995. godine.

Na osnovu koštanih uzoraka ekshumiranih iz masovnih grobnica i poređenjem s DNK profilima izdvojenim iz krvnih uzoraka živih članova porodica ICMP je utvrdio identitet za ukupno 6.481 osobu nestalu u julu 1995. godine u Srebrenici, koja je bila zaštićena zona UN.

Iz ICMP naglašavaju da je ta institucija putem DNK identifikovala delove tela još 1.844 žrtve pada Srebrenice, ali su mnoge porodice odlučile da odlože ukop dok se ne pronađu dodatni delovi tela.

I komisija Vlade RS, formirana na osnovu odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna, u svom izveštaju je navela da je u Srebrenici nestalo blizu osam hiljada Bošnjaka, a tadašnji predsednik RS Dragan Čavić je u javnom obraćanju rekao da se u Srebrenici desio strašan zločin i da je to "crna mrlja u istoriji srpskog naroda".

Komemoracija će početi u 11 sati i 10 minuta učenjem Kurana, a potom će se, prema najavama organizatora, prisutnima obratiti Silajdžić, Incko, načelnik srebreničke opštine Osman Suljić, američki ambasador Ingliš, turski premijer Erdogan i zamenik predsedavajućeg saveta ministara BiH Sadik Ahmetović.

Biće izveden i recital "Poema o Srebrenici" Abdulaha Sidrana.

U sklopu obeležavanja stradanja Bošnjaka u Srebrenici biće prikazane projekcije nekoliko filmova, izložba fotografija i promocija knjiga, koje govore o tim dešvanjima u julu 1995. godine.

U Federaciji BiH sutra je dan žalosti, kao i na području distrikta Brčko.

Organizatori procenjuju da će u Potočarima danas biti oko 50.000 ljudi, a nadležne policijske strukture preduzele su sve neophodne mere kako bi ovaj događaj, koji je ocenjen kao skup visokog rizika, protekao bez incidenata.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić položio venac u Potočarima

Izvor: S media, 11.Jul.2010

Predsednik Srbije Boris Tadić položio je danas venac u Memorijalnom kompleksu u Potočarima kod Srebrenice. ..Na vencu je pisalo: "Nevinim žrtvama predsednik Srbije Boris Tadić"...Na ulazu u Memorijalni kompleks predsednik Srbije se susreo sa tri majke žrtava ratnog zločina u Srebrenici koje su...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.