Obeležena godišnjica Oluje

Izvor: S media, 04.Avg.2009, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena godišnjica "Oluje"

U Srbiji i Republici Srpskoj obeležena 14. godišnjica akcije hrvatske vojske "Oluja" i egzodusa Srba iz tadašnje Republike Srpske Krajine kada su sa tog područja i 13 bosanskih opština hrvatske i snage Armije BiH ubile oko 2.650 i proterale oko 340.000 Srba.

Parastosu žrtvama "Oluje" u beogradskoj Crkvi svetog Marka, koji su služili episkop banatski Nikanor, hvostanski Atanasije i zahumsko-hercegovački Grigorije, prisustvovao je i predsednik Srbije Boris Tadić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<
Banatski episkop je poručio članovima porodica nestalih i proteranih da je u duši svakog progranog Srbina osećanje i želja da mu se vrati oteto.

"Da učinimo svi što do nas stoji - ne više od toga ali ni manje", rekao je banatski vladika citirajući patrijarha Pavla i podsetivši na pitanje Kosova i posebno na sve one koji su "svojim životima obeležili granice srpske Krajine".

Po završetku parastosa održan je i komemorativni skup na kojem je pročitana Rezolucija 5. ilindenskog sabora Krajišnika kojom se najoštrije osudjuje etničko čišćenje srpskog naroda iz Hrvatske i traži hitno rešenje 12 otvorenih pitanja koja se tiču prava izbeglih i prognanih Srba.

Medju njima su, pored ostalog, intenziviranje traganja za poginulim i nestalim, isplata ratne odštete za pokretnu i nepokretnu imovinu i povraćaj uzurpirane privatne imovine, restitucija stanarskog prava, poništenje svih nezakonitih presuda donetih u odsustvu i objavljivanje presuda i optužnica protiv Srba, priznavanje radnog staža za sve godine masovnog egzodusa...

Na godišnicu "Oluje" oglasile su se i političke partije koje su još jednom osudile akciju hrvatskih snaga i od državnih organa i medjunarodnih organizacija zatražile da utiču na Hrvatsku da obezbedi uslove za povratak prognanih sa svojih ognjišta.

Nova Srbija je ocenila da "Oluja" "još traje, samo na drugi način, s obzirom na činjenicu da uslovi za povratak nisu ni do danas stvoreni".

Iz D S S-a su poručili da "taj zločin i nijedna žrtva ne smeju biti zaboravljeni, a da je stravična kolona prognanih od Knina do Beograda poraz svake ljudskosti".

U Srpskoj naprednoj stranci takodje su istakli da "brutalnih ubistava i zločine niko ne sme, ne može i nema pravo da zaboravi i da srpski državnici moraju da shvate da je neophodno neuporedivo odgovornije i ozbiljnije ponašanje".

Godišnjica akcije hrvatskih snaga na bivšu RSK obeležena je i u Republici Srpskoj, a u hramu Hrista Spasitelja u Banja Luci paljene su sveće za nastradale Srbe.

U hrvatskoj vojnoj operaciji "Oluja" ubijeno je i nestalo blizu 2.000 Srba, a proterano oko 220.000, dok su u nastavku akcije u susednoj BiH pod nazivom "Maestral 95" hrvatske oružane snage u sadejstvu sa Petim korpusom Armije BiH ubile još 655 i prognale oko 125.000 Srba.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.