Obeležena 13. godišnjica genocida u Srebrenici

Izvor: Blic, 11.Jul.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena 13. godišnjica genocida u Srebrenici

U Memorijalnom centru Potočari, u Srebrenici, danas je pred oko 40.000 ljudi obeležena trinaesta godišnjica od ulaska snaga vojske Republike Srpske u ovu muslimansku enklavu pod zaštitom UN i ubistva oko osam hiljada muslimana.



Potočari: Deca pored kovčega sa ostacima tela članova porodice

Ceremonija je počela tačno u podne dizanjem zastave i intoniranjem himne BiH, a pre njenog početka sahranjeno je još 308 u međuvremenu identifikovanih tela žrtava >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << masakra koja su izvađena iz različitih masovnih grobnica, čime je broj sahranjenih u Potočarima povećan na 3.214. Verski obred ukopa identifikovanih žrtava predvodio je poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić.

Ove godine je prvi put godišnjica srebreničkog masakra obeležena danom žalosti u čitavoj Bosni i Hercegovini, u skladu sa odlukom Saveta ministara BiH.

Ambasador SAD: Genocid u Srebrenici se ne sme poricati

Ambasador SAD u BiH Čarls Ingliš rekao je da se u Srebrenici dogodio genocid, te da se taj zločin ne može ni umanjiti ni poreći.

"Nekima je teško da prihvate ovu činjenicu, iako niko nema pravo da poriče da se zločin desio. To bi bila uvreda prema onima koji ovde leže i prema njihovim porodicama", rekao je Ingliš u Potočarima, na obeležavanju 13. godišnjice genocida u Srebrenici.

Ingliš je istakao da zločin u Srebrenici progoni ne samo građane BiH, već i međunarodnu zajednicu.

Memorijalni centar u Potočarima posetili su predstavnici vlasti u BiH, diplomatskog kora, međunarodne zajednice, predstavnici verskih zajednica, nevladinih organizacija i porodice žrtava. Prisutnima su se obratili načelnik opštine Srebrenica Abdurahman Malkić, ambasador SAD u BiH Čarls Ingliš, visoki međunarodni predstavnik u BiH Miroslav Lajčak i predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić.

Lajčak je rekao da je potrebno obezbediti da BiH u celini, sigurno i nepovratno izađe iz tame u koju je gurnuta pre 15 godina.

"Zemlja je već značajno napredovala na tom putu i sada je na samom pragu potpune reintegracije u Evropu nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je Lajčak.

Predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić pozvao je da se sprovede presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu o tužbi BiH protiv bivše Savezne Republike Jugoslavije.

U Srebrenici je u julu 1995. godine ubijeno više od osam hiljada Bošnjaka, a Međunarodni sud pravde u Hagu doneo je prošle godine presudu prema kojoj su zločin genocida počinile vojne snage Republike Srpske.

Tadić: Nova vlast u Srbiji privržena saradnji sa Hagom

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas, povodom 13. godišnjice zločina u Srebrenici, da je nova vlast u Srbiji potpuno privržena završetku saradnje sa Haškim tribunalom i hapšenju optuženog za ratne zločine Ratka Mladića.

"Za Srbiju je izuzetno važno da se pitanje ratnih zločina i zločinaca okonča i ona je do sada, poštujući vlastite zakone i međunarodno pravo, izručila 43 optužena Tribunalu", podsetio je Tadić, a prenela Pres služba predsednika.

"Na dan kada se sećamo srebreničkih žrtava, 11. jula, odajemo poštu i svim drugim nevino stradalima. Poštujući tuđe žrtve i razumevajući tuđu nesreću, nalazimo snagu za pomirenje bez koga nema budućnosti i dobrosusedstva na Balkanu", rekao je predsednik Srbije.

"Srebreničke žrtve su trajna opomena koja nas obavezuje da se svi optuženi za ratne zločine nađu u Hagu. Nevino stradali obavezuju i Tribunal za ratne zločine da sve krivce adekvatno kazni i da pravda zaista bude zadovoljena".

"Da bi sve žrtve u našem regionu konačno našle spokoj, svi zločinci, bez obzira na naciju i veru, bez obzira da li se zovu Mladić, Orić, Haradinaj ili Gotovina, moraju dobiti zasluženu kaznu", naglasio je Tadić.

"Kažnjavanjem zločinaca, međusobnim uvažavanjem i pomirenjem ostvarujemo uslove za integraciju našeg zajedničkog prostora u Evropsku uniju i ostvarenje boljih životnih perspektiva za sve nacije, za sve građane našeg regiona", zaključio je predsednik Srbije.

Ugljaninovi napustili Skupštinu Novog Pazara

Odbornici opozicione Bošnjačke liste za evropski Sandžak Sulejmana Ugljanina u Skupštini Novog Pazara napustili su sednicu i najavili da "do daljeg" neće učestvovati u radu lokalnog parlamenta. Odbornici te koalicije odluku su obrazložili neslaganjem što sednicu, "na dan kada se kod Srebrenice obeležava godišnjica genocida nad Bošnjacima", saziva predsednik Milan Veselinović, koji je i predsednik odbora Srpske radikalne stranke (SRS) u Novom Pazaru. "Osamnaest odbornika Bošnjačke liste za evropski Sandžak neće učestvovati u radu skupštine sve dok u Hagu ne bude izrečena i presuda predsedniku SRS Vojislavu Šešelju", rekla je sa skupštinske govornice odbornica Dževa Memić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.