Obeležen Svetski dan borbe protiv hepatitisa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jul.2021, 17:32

Obeležen Svetski dan borbe protiv hepatitisa

Svetski dan borbe protiv hepatitisa obeležava se danas pod sloganom "Hepatitis ne može da čeka", a procenjuje se da je u Srbiji oko 70.000 hiljada ljudi zaraženo virusnim hepatitisom B i C.

Pozitivan pomak u lečenju hepatitisa, infekcije koja dovodi do bolesti jetre i nastanka hepatocelularnog karcinoma, napravljen je 2018. godine, od kada Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) finansira savremene terapije koje uspešno dovode do izlečenja.

Direktorka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << RFZO Sanja Radojević Škodrić rekla je da je te godine uvedeno pet inovativnih lekova za najprioritetnije kategorije pacijenata, a da je 250 pacijenata, koji su ispunjavali uslove, dobilo terapiju.

"Hepatitis C je oboljenje koje se zahvaljujući najnovijoj terapiji može izlečiti za kratak vremenski period, a terapija je efikasna u 95 odsto slučajeva", rekla je Škodrić na konferenciji za novinare.

Predsednica udruženja "HRONOS", koje okuplja obolele od hepatitisa, Ivana Dragojević, istakla je da svakih trideset sekundi jedna osoba u svetu umre zbog posledica uzrokovanih virusnom infekcijom jetre, a da je najveći problem što pacijenti skoro da nemaju nikakve simptome, sve dok se bolest ne razvije.

"Hronični hepatitis B i C su bolesti koje ostaju neprepoznate, jer pacijenti nemaju mnogo simptoma zbog čega najveći broj njih i ne zna da je inficirano, što otežava samo lečenje", rekla je ona i dodala da vakcina za hepatitis B postoji, kao i da je efikasna, dok za hepatitis C nema vakcine.

Epidemiolog Instituta "Batut" Violeta Rakić rekla je da su u Srbiji u 2020. godini registrovane 134 osobe koje su obolele od svih oblika virusnih hepatitisa B i C, a da najveći rizik od dobijanja te infekcije imaju osobe u kategoriji između 30 i 39 i više godina.

"Važno je da se poštuju sve mere da ne dođe do te infekcije, a to se može sprečiti korišćenjem lične zaštitne opreme i sterilnih instrumenata prilikom pružanja kozmetičkih usluga kao što je tetoviranje, stavljanje trajne šminke, pedikir, manikir", rekla je Rakić.

Ona je istakla da je u svim Zavodima za javno zdravlje Srbije moguće besplatno i anonimno testiranje na hepatitis B i C.

Predsednik Udruženja infektologa Srbije Tomislav Preveden objasnio je da se virusni hepatitisi nalaze na drugom mestu svih zaraznih bolesti, odmah iza tuberkuloze, kao i se godišnje registruje tri miliona novoinficiranih osoba.

"Većina zaraženih ne zna da je inficirana ovim virusima, a nažalost, nelečena infekcija uzrokuje zdravstvene posledice i teška oštećenja. Ključno je smanjiti rizik za prenošenje ovih krvnoprenosivih infekcija", naveo je Preveden.

Svetski dan borbe protiv hepatitisa obeležava se svakog 28. jula.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.