Izvor: B92, 06.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen 5. oktobar

Beograd -- Nekoliko hiljada građana, predvođenih Otporom, obeležilo je u nedlju uveče šetnjom beogradskim ulicama trogodišnjicu petooktobarskih demonstracija. Dok su šetali poznatom medijskom trasom, ulicama Kralja Milana, Kneza Miloša, Takovskom, Svetogorskom i Makedonskom, kuda su išle protestne šetnje na demonstracijama 1996. i 1997. zbog izborne krađe, okupljeni su zviždali pištaljkama i uzvikivali "Ostavke, ostavke", "Lopovi, lopovi" i "Ajmo, ajde, svi u napad". Najjači >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zvižduci i povici su se čuli kada je kolona prolazila pored zgrade Skupštine Srbije. Na čelu kolone su, između ostalih, bili i nekadašnji savetnik ministra policije Božidar Prelević, profesor Čedomir Čupić i članovi rukovodstva Otpora Ivan Marović, Nenad Konstantinović i Srđan Milivojević. "Razni su godinama govorili, a ništa nisu rekli. Vreme je da i mi građani pokažemo šta mislimo, idemo u šetnju". "Nisam očekivao da ći ikada više šetati i da će to biti potrebno. Ali, vidimo da je potrebnno, ovde postoji pozitivna energija, 5. oktobra se nisu šetala neka nevaljala deca da bi nečiji patroni došli na vlast, već za normalnu i civilizovanu državu s demokratskim institucijama". "Ovde sam da bih pokazao da sam nezadovoljan i da obećanja nisu ispunjena". "Pre tri godine sam imala nadu u bolje sutra, a sada želim da ih skinemo i promenimo". "Želimo da pošaljemo upozorenje vlasti da 5. oktobar nije nešto što treba slaviti, već dan koji treba braniti", rekli su građani.

U organizaciji Građanskog pokreta za evropski Požarevac u nedelju uveče je u tom gradu održana manifestacija "Peti oktobar ponovo", kojoj je prisustvovalo stotinak građana. Požarevljanima su se obratili odbornik u Skupštini opštine Slobodan Perović, predstavnik Otpora Nemanja Crnić, predstavnik Udruženja za vraćanje imovine iz Beograda Mile Antić i predstavnik Jugoslovenskog komiteta pravnika za ljudska prava Žarko Petrović. Članovi Otpora obeležili su 5. oktobar paljenjem sveća u znak sećanja na "sve stradalnike pale za uspostavljanje demokratije u Srbiji".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.