Obeležavanje Dana pobede širom Srbije

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 09.Maj.2010, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležavanje Dana pobede širom Srbije

BEOGRAD - U znak sećanja na sve oslobodioce i nevino postradale u Drugom svetskom ratu, u Srbiji će danas nizom manifestacija biti obeležen 9. maj - Dan pobede nad fašizmom.

Premijer Srbije Mirko Cvetković prirediće svečani prijem za učesnike Drugog svetskog rata (1941-1945), predstavnike Skupštine Srbije i Vlade Srbije, diplomatske predstavnike i izaslanike odbrane i šefove međunarodnih misija u Srbiji.

Zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić položiće >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u 10 sati vence na Groblje oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu i na Spomenik Crvenoarmejcu.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) Miloje Miletić položiće venac na Spomenik neznanom junaku na Avali u 12 sati, a delegacije VS na Spomenik sovjetskom vojniku u 10 časova i kod Spomenika sovjetskim veteranima na Avali u 11 sati.

Na Dan Pobede, 9. maja, diplomatski predstavnici Srbije će obići srpske vojne memorijale i mesta stradanja u državama u kojima su akreditovani, i polaganjem venaca odati počast borcima i civilima palim tokom Drugog svetskog rata. Istog dana, biće održane ceremonije polaganja venaca na Groblje oslobodilaca Beograda, Spomenik sovjetskim veteranima na Avali i stratište u Jajincima.

U Knez Mihailovoj ulici će, sa početkom u 17 časova, biti održan svečani defile Reprezentativnog orkestra Garde VS, a pre toga i svečani koncert Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" u 13 sati, kod Paviljona "Cvijeta Zuzorić", kao i u 18 sati na Trgu Republike.

Do 11. maja, četrdeset najboljih kadeta Vojne akademije i studenata Kriminalističko-policijske akademije, obići će Spomen-područja Jasenovac, Donja Gradina, ali i Državni muzej Mathauzen i Spomenik Jugoslovenima u Beču.

Sledeći vrednosti afirmacije mira i antifašizma, kao i borbe protiv neonacizma, antisemitizma i istorijskog revizionizma, Srbija će ove godine preduzeti mnogobrojne aktivnosti na očuvanju dostojanstvenog sećanja na sve oslobodioce i nevino postradale u Drugom svetskom ratu, saopšteno je ranije iz Vlade Srbije.

"Obaveza da se istraje na individualizaciji žrtava i spreči proces njihove dehumanizacije usled zaborava ili relativizacije počinjenih zločina, kao i da se ukaže na privrženost Srbije tekovinama antifašizma, jedan je od prioriteta Vlade Srbije", navedeno je u saopštenju.

Realizatorori programa proslave Dana pobede su ministarstva rada i socijalne politike, odbrane, prosvete, spoljnih poslova i kulture Srbije.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.