Obavezni prema narodu i svetinjama

Izvor: Blic, 28.Apr.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obavezni prema narodu i svetinjama

Predsednik Srbije Boris Tadić je u manastiru Visoki Dečani juče izjavio da Srbija, kao država, ima obavezu da i u godinama koje dolaze bude posvećena svom narodu i svetinjama na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Srbije je naveo da dolazi da se pokloni moštima svetog kralja Stefana Dečanskog, ali da „pre svega želi da se susretne sa ljudima koji tu žive u velikoj izolaciji i na teškim mukama". Tadić je uoči početka ponoćne vaskršnje liturgije u manastiru Visoki Dečani >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rekao da je njegova poseta istovremeno i prilika da međunarodnim institucijama i ljudima koji dolaze iz sveta, predstavnicima UN, ukaže na to „kako valja na Kosovu i Metohiji postojati i kako je moguće pronalaziti rešenje i za konkretne ljude i za ovu izuzetno teško situaciju sa kojom se svi zajedno suočavamo".

Vaskršnjoj liturgiji u manastiru Visoki Dečani, koju su služili vladika Teodosije i bratstvo manastira, prisustvovao je i ministar Slobodan Samardžić i brojni vernici iz okolnih metohijskih sela i sa celog Kosova, kao i predstavnici Kfora, međunarodne policije.

Iguman manastira Visoki Dečani, episkop Teodosije izjavio je da je radost monaha zbog praznika Hristovog vaskrsenja upotpunjena prisustvom državnika Srbije.

Koštunica čestitao Vaskrs patrijarhu i vernicima

Premijer Srbije Vojislav Koštunica čestitao je juče Vaskrs patrijarhu srpskom Pavlu i svim vernicima Srpske pravoslavne crkve. U saopštenju se dodaje da „Vaskrs svima ukrepljuje snagu i veru u pobedu istine i pravde nad bezakonjem i nepravdom. Vaskršnji praznik nam osvetljava da kao narod uvek sledimo pravo i pravdu i poštujemo Božije i ljudske zakone, i da poštujemo svoju zemlju Srbiju i našu veliku tradiciju." „Ceo srpski narod na Vaskrs je sa Srbima na Kosovu, i ceo srpski narod na Vaskrs izriče istinu Kosovo je Srbija", navodi se u saopštenju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.