Izvor: B92, 26.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obavezati obe strane da razgovaraju

Vašington, Berlin -- Danas sastanak Havijera Solane i Olija Rena sa šefom UNMIK-a Sorenom Jesenom Petersenom i delegacijom Kosova za pregovore.

Američki državni podsekretar Nikolas Barns izjavio je da bi, posle smrti Rugove, lideri kosovskih Albanaca trebalo da na pregovorima o budućem statusu pokrajine budu jedinstveni u podršci mirnom rešenju. Lideri kosovskih Albanaca se moraju okupiti oko zajedničke platforme i odbaciti nasilje, rekao je Barns.

Bivši ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << inostranih poslova SCG i zvaničnik Pakta stabilnosti Goran Svilanović upozorio je da ne sme da se dogodi da dan sahrane predsednika Kosova bude nezvanično proglašen Danom nezavisnosti Kosova.

Svilanović je, kao član Međunarodne balkanske komisije u Berlinu razgovarao sa ministrom inostranih poslova Nemačke Frankom-Valterom Štajmajerom, koga je podsetio da će tužan momenat koji će danas biti na Kosovu, sahrana Ibrahima Rugove, istovremeno biti i emotivna bomba, za sve u kosovskom društvu, ali i za sve međunarodne zvaničnike će prisustvovati, pa i za njega.

On je kazao da svi koji danas budu u Prištini treba da shvate da je to težak, tragičan momenat, ali istovremeno da shvate da ozbiljan posao tek predstoji, da ga treba obaviti tokom 2006. godine, a to znači da treba obavezati i Beograd i Prištinu da ozbiljno razgovaraju, da ne misle da bilo šta može da se dogodi bez pregovora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.