Obala Dunava kod Bezdana - Turistička promocija Sombora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Nov.2018, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obala Dunava kod Bezdana - Turistička promocija Sombora

Grad Sombor planira da obalu Dunava kod Bezdana, koja je deo rezervata biosfere Bačko podunavlje iskoristi u turističke svrhe. Svoj doprinos tome dali su i studenti arhitektonskih fakulteta iz regije.

Studenti arhitekture iz Podgorice, Banja Luke, Skoplja, Beograda i Novog Sada okupljeni na istom projektnom zadatku - Urbanističko i arhitektonsko uređenje tursitičkog kompeksa pored Dunava, tako je izgledala petodnevna arhitektonska radionica u Somboru. A ideje studeneta za uređenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prostora od Muzeja Batinske bitke do mosta na Dunava zanimljive i originalne.

Tako je jedan projektni tim u uređenje budućeg kompleksa ugradio pokretno šetalište koje bi omogućilo da se dunavska obala koristi i pri visokim vodostajima Dunava .

"Mi smo Dunav uzeli kao najveću atrakciju na ovom području pored muzeja i želeli smo da rešimo taj problem tako da ovaj prostor može da se koristi tokom cele godine. Napravili smo mobilni sistem koji bi reagovao na vodostaj Dunava",, kaže Katarina Savić studentkinja na Departmanu za arhitekturu FTN-a Novi Sad.

Studenti su radili u timovima, pa je to bila prilika da studenti koji se školuju na različitim fakultetima zajednički rada na jednoj projektnoj ideji.

"To je bila izvrsna hemija. Mi smo se našli na istom mestu, sa istim idejama i vizijama kako ovaj prostor treba da izgleda. U principu nismo imali nikakav problem", kaže Ljuben Tajanoski Arhitektonski fakultet Skoplje.

Za ozbiljniji projekat i studiju potrebno je više vremena, ali i ovi studentski radovi biće od koristi.

"Ono što je nama bitno je da oni zabeleže neka svoja razmišljanja . To je jedna od mogućnosti da se u nekom budućem vremenu kada stvarno dođe do potrebe realizacije uređenja ovakvog prostora onaj ko bude pravio projekat, ko bude odlučivao ima neku bazu ideja koje može da iskoristi", kaže dr Darko Reba, profesor na Departmanu za arhitekturu FTN Novi Sad.

"Potpuno su sveže ideje, interesantni radovi. Ono što me veseli i što mogu da najavim jeste da će ova radionica biti tradicionalna, a za narednu godinu planiramo da dovedemo studente i iz drugih zemalja",, kaže Milan Stojkov glavni urbanista Grada Sombora.

Na prostoru kod Muzeja Batinske bitke planiran je posetilački i edukativni centar, pa se neke od ideja studeneta mogu korsititi za buduće projekte.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.