OVK, ID grafiti kod Visokih Dečana

Izvor: B92, 12.Okt.2014, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OVK, ID grafiti kod Visokih Dečana

Na imanju manastira Visoki Dečani u toku noći su ispisani grafiti podrške Islamskoj državi i OVK, te uz poruke da “Kalifat dolazi“.

Natpisi se nalaze na udaljenosti od 300 do 500 metara od same crkve, a napisani su na manastirskom imanju na kojem monasi svakodnevno obrađuju zemlju i čuvaju stoku, a samo jedan deo imanja je ograđen zidom.

Monah koji je na tom području čuvao stoku tokom jučerašnjeg dana naveo je da su grafiti ispisani u toku noći, pošto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ih do subote u 18h nije bilo.

Takođe, na obližnjoj trafo-stanici napisano je "UČK, ISIS, AKSH" i dva natpisa na arapskom jeziku. Monasi su grafite primetili u nedelju oko podneva, posle čega su pobavestili policiju Kosova i KFOR, koji su započeli istragu, a kako javljaju prištinski mediji, uhapšena su trojica mladića osumnjičena za skrnavljenje imovine manastira.

“Dok sam pored baštenske kućice na kojoj su napisani grafiti stajao sa komandantom lokalnog KFOR-a i šefom policije u Dečanima, grupa albanskih mladića je sa oko 100 metara udaljenosti nekoliko minuta skandirala ime Oslobodilačke vojske Kosova. Šef policije je pošao ka svom vozilu, ali pošto su i ona bila udaljena verovatno da niko ove mladiće nije zaustavio niti legitimisao“, rekao je iguman manastira Sava Janjić.

On je istakao da je italijanski KFOR poslednjih nedelja pojačao nadzor nad manastirom, da je postavljen i novi video nadzor, ali da se sada manastir suočava sa opasnošću i izazovima koji su mnogo drugačiji i opasniji nego oni koji su se događali ranije.

“Mogućnost da lica koja očigledno imaju loše namere dođu tako blizu manastira i naprave ovakvu provokaciju i pored zaštite KFOR-a pokazuje novu realnost na Kosovu i Metohiji“, rekao je Janjić.

Premijer tehničke Vlade Kosova Hašim Tači napisao je na svom Tviter profilu da je ispisivanje grafita na imanju manastira Visoki Dečani incident koji svako mora da osudi.

Na opasku jednog od svojih "pratilaca" da mu je možda veći problem to što je OVK stavljena u isti koš sa Islamskom državom, on je naveo da u redovima OVK nije bilo džihadista i ekstremnih desničara, te istakao da su vrednosti OVK oduvek bile evropske, a koalicija moguća jedino sa NATO.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grafiti ISIS i UČK na Dečanima

Izvor: Mondo, 12.Okt.2014

Na imovini koja pripada manastiru Visoki Dečani na Kosovu i Metohiji osvanuli grafiti koji slave islamiste i teroriste...Foto: Facebook/Sava Janjić..Po zidovima imovine SPC, na imanju manastira Visoki Dečani, danas su osvanuli grafiti sa natpisima: UCK, AKSH, ISIS, The Caliphate is Comming (Kalifat...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.