OPENS predstavljen u Kući kralja Petra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Feb.2019, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPENS predstavljen u Kući kralja Petra

U Kući kralja Petra Prvog večeras je predstavljen Novi Sad kao Omladinska prestonica Evrope.

Koordinator Omladinskog saveza udruženja "Novi Sad omladinska prestonica Evrope - OPENS" Vukašin Grozdanović pozvao je sve da im se priključe u skladu sa sloganom "Otvaramo vrata", dodavši da im je namera da do kraja 2020. okupe pola miliona mladih iz čitavog sveta.

On je rekao da je tokom prošle godine više do 80.000 mladih iz čitavog sveta učestvovalo u više od >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 2.000 aktivnosti koje su organizovali sa 50 partnera i naglasio da im je cilj da postave temelj održive politike koja će poslužiti kao primer dobre prakse ne samo drugim gradovima u Srbiji, već i šire.

"Ove godine, kada je reflektor na nama, želimo da pokažemo da kada se sistematski, planski i kontinuirano radi sa mladima, rezultati itekako dolaze i da ove godine, kada je Novi Sad Omladinska prestonica Evrope, taj novosadski model bude primer dobre prakse za gradove u Srbiji i Evropi", rekao je Grozdanović Tanjugu.

On je rekao da će tokom 2019. i 2020. kroz njihove programe proći preko 500.000 mladih iz cele Evrope i sveta i da će to poslužiti kao primer kako se održiva omladinska politika može primeniti u drugim gradovima.

"Važno je da mladi učestvuju u procesima donošenja odluka, mi u Novom Sadu imamo Omladinski forum, Gradonačelnikov savet za mlade, višestruko uvećan budžet za mlade i mladi odlučuju kako će se rasporediti sredstva. Prošle godine smo pilotirali participativni budžet za srednjoškolce koji su davali ideje i odlučivali kako ih realizovati", istakao je Grozdanović.

Predsednik Skupštine Novog Sada Zdravko Jelušić rekao je da će Novi Sad tokom ove godine biti svetionik mladosti Evrope i da je to prilika da mladi iz Srbije pokažu da su ravnopravni sa svojim vršnjacima iz drugih država i da će učestvovati u građenju Evrope budućnosti.

On je podsetio da je juče usvojen Akcioni plan za mlade za period do 2022.

"Nama je najbitnije da je taj generacijski jaz premošten time što je gradonačelnik odlučio da se onim što se tiče mladih, mladi i bave. Dobili smo i titulu Evropske prestonice kulture i na tome su radili mladi, što samo pokazuje da oni koji veruju u nešto, to mogu i da realizuju", istakao je Jelušić i izrazio nadu da će i drugi gradovi slediti primer Novog Sada i uključiti mlade u procese donošenja odluka.

Evropski omladinski forum je dodelio Novom Sadu titulu Omladinske prestonice Evrope za 2019. godinu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.