Izvor: B92, 18.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS za Pravosudnu akademiju

Beograd -- Počinje rad na transformaciji Pravosudnog centra za obuku i stručno usavršavanje u Pravosudnu akademiju, navodi OEBS.

Misija OEBS-a u Srbiji i Ministarstvo pravde potpisali su sporazum o strateškoj saradnji, po kome će zajedno raditi na projektu stvaranja nove institucije odgovorne za obuku sudija i tužioca. Sporazum su potpisali šef Misije Hans Ola Urstad i ministar pravde Dušan Petrović.

OEBS navodi u saopštenju da je Urstad rekao da "institucionalizovana, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kontinuirana i interna obuka predstavlja neophodan uslov za izgradnju efikasnog i nezavisnog pravosuđa".

Ugovor obuhvata i podršku radnim grupama angažovanim na izradi zakona, uz pomoć međunarodnih stručnjaka, kao i poboljšanje kapaciteta Komisije za reformu sudstva i Ministarstva pravde u sprovođenju procesa reforme u pravosuđu.

Aktivnosti iz ugovora finansiraće Kanadska agencija za međunarodni razvoj i biće deo napora Misije OEBS-a da pruži pomoć u stvaranju efikasnog i nezavisnog sudstva u Srbiji, navodi se u saopštenju.

OEBS-ove nagade za ličnost godine

Radmila Marinković-Nedučin, Dragana Boljević, Rodoljub Šabić i Aleksandar Vesić, dobitnici OEBS-ove nagrade za ličnost godine.

Rektor Univerziteta u Novom Sadu Radmila Marinković-Nedučin nagrađena je za izuzetan doprinos unapređenju obrazovanja pripadnika nacionalnih manjina na novosadskom univerzitetu.

Sudija Dragana Boljević dobila je nagradu kao priznanje za doprinos naporima da se reformiše pravosudni sistem Republike Srbije.

Ona je bila na čelu radne grupe koja je izradila "Osnovne principe sudstva," koji predstavljaju osnovu za reformisani paket zakona iz te oblasti, a za koje se očekuje da će biti usvojeni narednih meseci.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić nagradu dobija za marljive napore da obezbedi transparentnost u radu državnih

institucija, u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine Aleksandar Vesić nagrađen je za izvaredan doprinos pripremi šeste panevropske konferencije ministara za zaštitu životne sredine koja je održana u Beogradu u oktobru, saopšteno je iz Misije OEBS-a.

"Svaka od ove četiri ličnosti je na značajan i presudan način doprinela uspehu koji je Misija postigla u protekloj godini, i to sarađujući sa jednim od programskih odeljenja naše misije na sprovođenju njihovih projekata i aktivnosti", izjavio je šef Misije Hans Ola Urstad, a navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su sva četiri dobitnika odlučila da finansijski deo nagrade, u vrednosti od 7.700 evra, dodele projektu "Nevidljiva deca", koji finansira Misija a sprovodi nevladina organizacija Centar za integraciju mladih.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.