Izvor: B92, 06.Nov.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS i YUCOM pozivaju Mihajlovića da odustane od tužbi

Beograd -- Aleksandar Ivanko, savetnik predstavnika OEBS-a za slobodu medija Frajmnuta Duvea, pozvao je, u izjavi za Radio B92, ministra Mihajlovića da odustane od najavljenih tužbi: "Naš stav po ovom pitanju je veoma jasan: vladini zvaničnici u vašoj zemlji treba da pokažu mnogo veći nivo tolerancije od običnih građana. Zato ministar koji preti da će tužiti novinare zbog onoga što o njemu pišu treba da se uzdrži od toga, kao što je slučaj u većini evropskih zemalja. Uvek >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodimo primer predsednika SAD Bila Klintona, o kome se svašta pisalo u vreme slučaja Monike Levinski, pa ipak, on nikada nije pokretao tužbe protiv medija. Zbog toga, mi zahtevamo od ministra Mihajlovića da odustane od tužbi ptrotiv novinara zbog onoga što su o njemu pisali," kaže Aleksandar Ivanko. On je dodao da OEBS čeka da vidi da li će Dušan Mihajlović zaista ispuniti svoje pretnje, i da će se, ukoliko do tužbi stvarno dođe, ta organizacija pozabaviti celim slučajem.

Predsednik Komiteta za ljudska prava Biljana Kovačević-Vučo upozorava da će pokušaj disciplinovanja medija više štetiti onima koji tužbe podižu nego onima koji će biti tuženi. Prema njenim rečima tužbe protiv medija nisu primerene ni standardima koji postoje u medijskom pravu u Evropi: "U evropskom pravu u toku je kampanja i postupak dekriminalizacije klevete, naročito klevete koja je iskazana u medijima. Krivično-pravna odgovornost apsolutno ne dolazi u obzir".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.