OEBS će posmatrati izbore i medije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Mar.2016, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS će posmatrati izbore i medije

OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava otvorila je danas misiju za posmatranje vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, koji će se održati 24. aprila, a sledeće nedelje će početi da nadgleda i izveštavanje medija u kampanji.

Ambasador misije Girt Hinrih Erens precizirao je da će se pratiti izveštavanje RTS, RTV, B92, TV Pink, TV Prva, a od štampanih medija Blic, Danas, Kurir, Politika i Večernje novosti.

Hinrih Erens je na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za novinare u Medija centru objasnio da misiju čini 10 međunarodnih eksperata u Beogradu i 12 dugoročnih posmatrača koji će biti raspoređeni širom Srbije.

"Jutros smo imali sastanak sa ministrom spoljnih poslova, takođe smo održali sastanak sa RIK-om, a nameravamo da se sastanemo i sa drugim predstavnicima državnih organa na svim nivoima, sa predstavnicima političkih partija, građana, međunarodne zajednice i medijima", rekao je on.

Istakavši da je misija uspostavljena na poziv Ministarstva spoljnih poslova, Hinris Erens je naveo da će se primeniti isti standardi i metodologija koja se koristi i u drugim zemljama.

"Ni u kom slučaju ne želimo da ometamo izbore, ne zanima nas ishod izbora već nas zanima da proces bude transparentan i da bude sproveden kako treba", istakao je Hinrih Erens.

Objasnio je da će misija dati nalaze, a da je na vladi, civilnom društvu i građanima kako će koristiti te preporuke.

"Misija će proceniti zakonodavni okvir i njegovu implementaciju, pratiće kampanju, rad izborne administracije i relevantnih državnih organa, učešće nacionalnih manjina i rešavanje izbornih sporova", precizirao je ambasador.

Dodao je i da će Misija dan nakon izbora sa Parlamentarnom skupštinom Saveta Evrope dati izjavu o preliminarnim nalazima i zaključcima na konferenciji za štampu.

Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava će izdati finalini izveštaj za približno dva meseca od kraja celokupnog izbornog procesa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

OEBS će posmatrati izbore i medije tokom kampanje

Izvor: Studio B, 18.Mar.2016

OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava otvorila je danas misiju za posmatranje vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, koji će se održati 24. aprila, a sledeće nedelje će početi da nadgleda i izveštavanje medija u kampanji...Ambasador misije Girt Hinrih Erens precizirao...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.