OEBS: Srbija napredovala

Izvor: B92, 29.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS: Srbija napredovala

Beč -- Šef misije OEBS-a u Srbiji Hans Ula Urstad kaže da je Srbija 2006. napredovala u više oblasti, ali da joj predstoje novi izazovi.

Urstad je rekao da je danas, prilikom predstavljanja godišnjeg izveštaja o Srbiji u Stalnom savetu OEBS-a u Beču, izneo u načelu pozitivne ocene o napretku u Srbiji, uz napomenu da su dva glavna politička pitanja s kojima se zemlja sada suočava formiranje vlade i pitanje Kosova.

"U načelu, u Srbiji smo prošle godine videli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mnoge pozitivne razvoje i mnoge izuzetne političke događaje, poput razdruživanja Srbije i Crne Gore i članstva u Partnerstvu za mir. Pomenuo sam i novi ustav i značaj koji on ima za Srbiju i zakone koji će uslediti", kaže on.

Urstad je rekao da je u izveštaju, koji obuhvata period od marta 2006. do marta ove godine, ukazao na ekonomski razvoj koji je, kako je ocenio, "sve u svemu, bio uspešan". On je pozdravio i pristupanje zemalja regiona sporazumu Cefta.

Upitan da li izazovi s kojima se Srbija sada suočava, poput pitanja Kosova i formiranja vlade, mogu usporiti reforme u zemlji, Urstad je rekao da ne može da kaže u kojoj meri će ta pitanja uticati na reforme i razvoj.

Detalji izveštaja

Ključni izazovi za vlasti Srbije ostaju nedovoljna saradnja s Haškim tribunalom, bolje sprovođenje novih zakona i dalja reforma policije, piše u godišnjem izveštaju misije OEBS-a za Srbiju.

U izveštaju piše da je Srbija u proteklih godinu dana napredovala u mnogim oblastima, ali i da se vlasti moraju posvetiti i rešavanju teškog položaja izbeglica i interno raseljenih lica, jačanju medija i zaštiti prirode.

Tim pitanjima se sada ne posvećuje dovoljno pažnje, jer "zvaničnom agendom Srbije" dominiraju pregovori o formiranju vlade i debata o budućem statusu Kosova, navodi se u izveštaju.

U delu izveštaja o političkim okolnostima piše da "glavna politička prepreka koja Srbiju usporava u evropskoj integraciji i daljoj demokratizaciji, ostaje nepotpuna saradnja sa Haškim tribunalom, pre svega činjenica da nije uspela da locira i izruči Tribunalu Ratka Mladića, optuženog za genocid u Srebrenici".

"Neophodno je javno opredeljenje sa najvišeg nivoa da će Ratko Mladić biti uhapšen, a genocid u Srebrenici osuđen, kako bi se Srbija suočila sa ratnim nasleđem nedavne prošlosti", piše u tekstu.

Misija OEBS-a je ocenila da je Srbija u proteklih godinu dana u načelu napredovala ka "nekim od proklamovanih ciljeva" evroatlantske integracije i navodi njeno pristupanje programu NATO-a Partnerstvo za mir.

Ocenjuje se da je Srbije sada tranziciona demokratija u kojoj funkcioniše tržišna privreda, da se novi ustav, uprkos nedostacima, može smatrati jasnim napretkom u odnosu na ustav iz vremena Slobodana Miloševića, a da novi saziv parlamenta na bolji način odražava multietnički sastav stanovništva Srbije.

Ističe se da je u Srbiji u prošloj godini stupio na snagu "veliki broj ispravnih zakona koji omogućavaju poštovanje ljudskih prava, veći pristup vladi, slobodu pristupa informacijama, transparentniji sistem javnih nabavki".

U izveštaju se navodi da je u Srbiji ostvaren ekonomski razvoj, da je napredovala u regionalnoj saradnji, i u reformi pravosuđa, pošto su usvojeni Strategija za reformu pravosuđa i Zakon o krivičnom postupku.

"Pravosuđe Srbije je pokazalo visok stepen kompetentnosti i profesionalizma u suđenju za ratne zločine, ali pred njim stoje ozbiljni izazovi, naročito oni vezani za istragu i suđenja za ratne zločine počinjene na Kosovu", piše u izveštaju.

Ocenjuje se da u Srbiji ima "napretka u transparentnosti i odgovornosti službi bezbednosti", ali "nema jasnog konceptualnog razumevanja" pravca reforme policijskih i snaga bezbednosti: "Ne postoji nacionalna strategija bezbednosti, kao ni strategija za policiju, a zakoni o odbrani i službama bezbednosti su zastareli."

Organizovani kriminal je i dalje faktor nestabilnosti u Srbiji, a misija OEBS-a se zalaže za razvoj nacionalne strategije u toj oblasti.

Napredak u rešavanju problema korupcije je neravnomeran, iako je izvestan napredak ostvaren u sprovođenju Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, piše u tekstu.

U izveštaju se navodi da je novi ustav uveo sveobuhvatne garancije ljudskih prava, ali se ukazuje da je poznavanje međunarodnih obaveza o ljudskim pravima u Srbiji nedovoljno i da ona zaostaje i u primeni tih standarda.

Ukazuje se i da je za ljudska prava ključno nalaženje trajnog rešenja za stotine hiljada izbeglice i raseljenih u Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.