Izvor: B92, 05.Maj.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS: Ograničena sloboda medija

Beograd -- U Srbiji postoji sloboda medija, ali je ona ograničena političkim i ekonomskim pritiscima, ocena je debate koju je organizovao OEBS.

Učesnici skupa istakli su da je neophodan veći "senzibilitet" javnosti po pitanju bezbednosti novinara, koji i sami moraju da učine više u ovom domenu i da doslednije poštuju esnafski kodeks i rade profesionalno.

Šef Misije OEBS u Srbiji Hans Ola Urstad ukazao je da je važno da mediji argumentovano, otvoreno kritikuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rad vlade, ocenjući da sloboda izražavanja zavisi od spremnosti izvršne vlasti da bude otvorenija i od volje građana da koriste pravo na slobodan pristup informacijama.

Pomoćnik ministra za kulturu Dragan Janjić podsetio je da je i ove godine 3. maj, Svetski dan slobode medija, dočekan bez odgovora na pitanje ko je ubio kolege Slavka Ćuruviju, Dadu Vujasinović i Milana Pantića.

"Nadam se da će Srbija uskoro dobiti vladu koja će biti u stanju da da te odgovore", rekao je Janjić, dodajući da treba ojačati mehanizme za kontrolu primene propisanih standarda u ovoj oblasti.

On je izrazio lično nezadovoljstvo ponašanjem pojedinih tabloida u predizbornoj kampanji, smatrajući da nije u redu da mediji stvaraju klimu "koja se na neki način približava klimi linča".

Glavna urednica "Politike" Ljiljana Smajlović ocenila je da bi trebalo preciznije definisati pojam i formu pritisaka koji dolaze sa različitih strana, dok je direktor RTV B92 Veran Matić ukazao na neophodnost transparentnosti poslovanja medija, gledanosti, tiraža, poštovanja novinarskog kodeksa....

Takođe, bilo bi važno da se mediji sami obavežu da neće učestvovati u kampanjama i raspirivanju mržnje prema drugim medijima, rekao je Matić, ističući da treba zaštititi i komercijalne medije zbog "njihove funkcije u demokratskom društvu i garancije pluralizma medijskih izvora".

On smatra i da političari koriste medije da bi pokazali ono što ne mogu u direktnoj komunikaciji sa građanima. U tom pogledu "prokleti" mediji su sjajna alatka kojom će se razobličiti svi neprijatelji, rekao je on i dodao da je učešće medija u takvim igrama direktan simptom duboke društvene i političke krize.

Na skupu je učestvovao i predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Nino Brajević, zbog koga je reagovalo Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i otkazalo učešće u debati.

"Neprijatno smo iznenađeni činjenicom da predsednik UNS govori o profesionalnoj etici i mehanizmima za zaštitu novinara, a urednica Politike o političkim i poslovnim pritiscima na industriju štampanih medija", navedeno je u saopštenju podeljenom novinarima.

NUNS je u saopštenju naveo da su UNS i Politika bili perjanica režima Slobodana Miloševića, koji je unazadio novinarstvo u Srbiji i da je na protivljenju takvom poimanju profesionalizma NUNS i nastao.

Komentarišući navode NUNS-a, Brajević je rekao je da iznenađen tim potezom i da danas niko u UNS-u ne može biti odgovoran za stanje u medijima tokom Miloševićevog režima.

Ljiljana Smajlović je prokomentarisala da, ukoliko NUNS ima primedbe na uređivačku politiku tog lista, neka to jasno kaže, a ne ovako "uvijeno".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.