Izvor: B92, 27.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS: Ljudska prava na Kosovu bolja

Berlin -- OEBS ocenjuje da se stanje ljudskih prava na Kosovu od 1999. za sve grupe stanovnika suštinski veoma popravilo.

Ocena šefa Misije OEBS-a na Kosovu Vernera Vnenta i njegovog savetnika za pitanja srpske zajednice, političkog predstavnika Srba u Hrvatskoj, Milorada Pupovca, preneta je danas na Internet-stranici nemačkog saveznog parlamenta. Vnent i Pupovac su u sredu uveče razgovarali sa članovima Odbora Bundestaga za ljudska prava i humanitarnu pomoć.

Ambasador >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vnent je na zatvorenom sastanku, prema navodima saopštenja na Interentu, rekao da je na Kosovu stvoren pravni i institucionalni okvir za zaštitu ljudskih prava.

Ocenio je da su na Kosovu "zakoni sada delom veoma dobri", ali da"situacija nije jednostavna" jer "nedostaje politička volja za sprovođenje zakona".

Istovremeno je šef misije OEBS-a ukazao da se i to "donekle promenilo tokom trajanja pregovora o budućem statusu Kosova, jer Albanci sada pokazuju više spremnosti na kompromis".

Prema oceni Pupovca, "stanje ljudskih prava na Kosovu se generalno popravilo", ali je "u pojedinim aspektima i pogoršano", pre svega kada je reč o "učešću srpske zajednice u političkom životu". To je, kako je dodao Vnent, "takođe posledica i odbojnog držanja srpske strane".

Rekao je da su uzrok tome "duboki psihološki rovovi između pojedinih grupa", ali i da "nedostaju elementarne mere za ponovno uspostavljanje poverenja".

"Kada danas pitate Albanca da li zna nekog Srbina bitnog za istoriju regiona ili obrnuto, Srbina da li zna Albanca koji je dao značajan doprinos istoriji, nećete dobiti odgovor", opisao je Pupovac obostranu odbojnost.

Pupovac i Vnent su stanje ljudskih prava Roma na Kosovu nazvali "jadnim", dodajući da se to odnosi zapravo na čitav Balkan. Pri tome su Romi na Kosovu dodatno "između dve vatre", kako se izrazio Vnent.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.