ODLAZAK VELIKOG DALIJEVOG PRIJATELJA: Umro poznati austrijski slikar Ernst Fuks

Izvor: Kurir, 09.Nov.2015, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ODLAZAK VELIKOG DALIJEVOG PRIJATELJA: Umro poznati austrijski slikar Ernst Fuks

BEČ - U Austriji je danas u 86. godini umro Ernst Fuks (Ernst Fuchs), jedan od najpoznatijih savremenih likovnih umetnika na svetu.

Fuks je bio jedan od osnivača međunarodno poznate "Austrijske škole fantastičnog realizma", struje u austrijskoj umetnsoti od 1950-ih, koja je bila bliska nadrealizmu. Bio je blizak i sa jednim od najpoznatijih nadrealista, Salvadorom Dalijem, i najmlađi od trojice prijatelja Salvador Dali, Arno Breker i Ernst Fuks, grupe za koju je Dali >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << svojevremeno izjavio: "Mi smo zlatni trougao umetnosti: Breker-Dali-Fuks. Kako god da nas okrenete, uvek smo gore."

Salvador Dali (Foto: Profimedia)

Austrijska škola fantastičnog realizma orijentisala se na tehničku perfekciju starih majstora sliakrstva, ali su joj motivi bili fantastična, nerealna bića, neretko u apokaliptičnom kontekstu. Prvu izložbu su imali u bečkom Belvederu 1959. godine. Fuks je tada imao 29 godina i već dosta veliko slikarsko iskustvo.

Rođen u Beču 1930, kao jedino dete u familiji koja je po ocu bila jevrejska (otac je emigrirao u Šangaj po pripajanju Austrije Hitlerovoj Nemačkoj 1938), Ernst Fuks je 1942. kršten u rimokatoličkoj crkvi. Od te godine uči privatno da crta i slika, kod solidnih umetnika. Već 1946. upisuje Akademiju likovnih umetnosti u Beču. Prvu samostalnu izložbu je imao 1949. u Parizu, gde se i seli godinu dana kasnije. Tokom 1950-ih putuje širom sveta, te nekoliko godina provodi u jednom manastiru na brdu Sion u Izraelu,. Tamo slika ikone. Od 1962. je Fuks ponovo u Beču, gde postaje profesor sliakrstva.

Ernst Fuks je delovao kao slikar, ali i kao muzičar i arhitekta. Godine 1972. je kupio vilu Ota Vagnera, najpoznatijeg austrijskog arhitekte s kraja 19. i početka 20. stoleća, te je pretvorio u vlastiti muzej.  Bio je oženjen tri puta, ali je imao još četiri duže partnerske veze. Sa tih ukupno sedam žena, Ernst Fuks je imao ukupno 16 dece, od kojih ga je 15 nadživelo. Najstariji sin, Elijas, rođen 1948, umro je 2006.

Autor: Milan Ilić,Foto: AP

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Umro austrijski slikar Ernst Fuks

Izvor: Blic, 09.Nov.2015

Austrijski slikar Ernst Fuks (Fućs), jedan od najpoznatijih savremenih likovnih umetnika na svetu, umro je danas u 86. godini...Kako prenosi Bi-Bi-Si, vest o smrti saopštio je njegov sin Tilman Fuks...Svestran umetnik, osim što je slikao bio je i talentovani vajar, arhitekta, kompozitor, pevač, pesnik,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.