O sukcesiji u maju

Izvor: Politika, Beta, 15.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O sukcesiji u maju

Još nije postignut dogovor o 18 objekata diplomatsko-konzularnih predstavništava SFRJ

Ukoliko narednih dana bude postignut dogovor između država bivše SFRJ o dnevnom redu sastanka o sukcesiji, on će najverovatnije biti održan u prvoj polovini maja u Beogradu. Gašo Knežević, predstavnik Srbije za sukcesiju, koji priprema ovaj sastanak bivših jugoslovenskih republika, kaže za „Politiku” da treba 28. aprila da ode još u Sloveniju.

Knežević nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << želeo detaljnije da govori o planiranom beogradskom sastanku, čije je održavanje nakon nedavne posete hrvatskog premijera Ive Sanadera Beogradu prethodno bilo najavljeno za 15. april. Pripremu novog sastanka o sukcesiji, prema ranijim informacijama objavljenim u medijima, opterećuje želja nekih država da ponovo otvore pitanja koja neke druge države tretiraju kao već rešena. Knežević je vrlo obazriv i naglašava da se nada da će sastanak biti održan „ako nas neko u međuvremenu ne minira”.

U susret beogradskom sastanku iz BiH je stigla vest da će ta država tražiti hitno rešavanje pitanja podele preostalog novca bivše države i sprovođenje dogovora o raspodeli ambasada i konzulata, kao i vraćanje imovine bosansko-hercegovačkim preduzećima u susednim zemljama. Oni su naveli i da u osam mešovitih banaka bivše države ima 645 miliona dolara koji treba da budu predmet sukcesije.

Dogovori o sukcesiji imovine bivše SFRJ – koji obuhvataju podelu finansijske aktive i pasive, deviznih sredstava Narodne banke Jugoslavije, diplomatsko-konzularnih predstavništava, arhive, penzija i ostalih prava i obaveza – godinama su na mrtvoj tački. Pregovarački proces počeo je nakon što je 2001. godine u Beču potpisan sporazum između bivših jugoslovenskih republika. Prvo je postignut dogovor o podeli 44 od ukupno 67 objekata diplomatsko-konzularnih predstavništava SFRJ u zemljama Evrope, Severne Amerike i u Australiji.

S obzirom na to da je za pet diplomatsko-konzularnih predstavništava u posedu bivše SFRJ dogovor postignut ranije, preostalo je 18 objekata. U julu 2005. godine predstavnici država sukcesora postigli su i dogovor o podeli deviznih sredstava u iznosu od oko 220 miliona dolara na računima Narodne banke Jugoslavije i inostranih banaka.

Posle proglašenja nezavisnosti Crne Gore, podela finansijske imovine SCG regulisana je posebnim sporazumom, potpisanim u junu 2006. godine. Kada bude podeljena imovina bivše SFRJ, počeće i podela imovine između Srbije i Crne Gore.

B. Čpajak

---------------------------------------------------

Podela ambasada

U toku ranijih pregovora predviđeno je da sedam od 18 objekata koji još nisu podeljeni bude prodato i da sredstva dobijena od toga budu međusobno raspodeljena. Reč je o sedištu misije pri UN i rezidenciji u Njujorku, ambasadama i rezidencijama u Tokiju, Velingtonu i Bernu, kao i o ambasadi u Bonu. Sporni objekti su zemljište u Kanberi, ambasade u Kopenhagenu, Varšavi, Briselu i Stokholmu, stanovi u Rimu i Trstu, rezidencija i kuća u Varšavi, generalni konzulat u Frankfurtu i sedište misije u Ženevi.

[objavljeno: 16/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.