Izvor: B92, 22.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O smeni zbog porodiljskog

Knić, Beograd -- U Kniću očekuju da nadležno ministarsvo odluči o legitimnosti smene predsednice SO Snežane Banković-Đokić zbog porodiljskog odsustva.

Predsednik opštine Knić Branislav Nikolić je rekao da će Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu danas dostaviti dokumentaciju sa vanredne sednice od 20. okotobra, na kojoj je doneta odluka o smeni Bankovićeve, uz obrazloženje da je rad SO blokiran zbog njenog porodiljskog bolovanja. Protestovao je i zaštitnik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << građana.

Novoizabrani predsednik Skupštine Milija Radonjić odložio je današnju redovnu sednicu Skupštine jer, kako je rekao, "nije imao dovoljno vremena da se upozna sa materijalom za sednicu".

Prethodno je odlučeno da se sa sednice udalje predstavnici medija.

Nikolić je podsetio da je opština Knić 12. oktobra zvanično dostavila resornom ministarstvu dokumentaciju sa sednice na kojoj su odbornici Demokratske stranke pokrenuli inicijativu za smenu Bankovićeve.

On je dodao da insistira na stavu resornog ministarstva o tom slučaju jer, kako je rekao, nije u pitanju samo Snežana Banković, već i sve druge žene koje se budu našle u sličnoj situaciji.

Smenom sa funkcije predsednika Skupštine opštine Bankovićeva je ostala bez posla i bez prava na porodiljski dodatak, rekao je Nikolić.

Odluku o njenoj smeni grupa odbornika knićanske skupštine donela je uprkos protivljenju Odbora Skupštine Srbije za pravnopravnost polova i republičkog ombudsmana.

"Ni sama više ne znam kome da se obratim, jedino nisam pisala predsedniku države, njega nisam obavestila o svom slučaju. Očekivala sam i nadala se da će ta tema biti dignuta na malo viši nivo jer smatram da o takvoj diskriminaciji žena treba napraviti studiju", kaže Snežana Banković-Đokić.

Ona kaže da se više ne radi o njoj kao pojedincu. "Ja sam imala sreću da znam kome treba da se obratim i možda sam imala tu sreću što su mediji reagovali na to jer sam predsednica skupštine. Žao mi je što će se u ovom društvu takve stvari dešavati iz dana u dan", kaže Snežana Banković-Đokić.

Ona kaže da vanredna sednica i dnevni red koji je predviđao njenu smenu nisu prošli skupštinsku proceduru i da je grupa odbornika sama sazvala sednicu, štampala i raznosila materijal bez skupštinskog pečata.

Snežana Banković- Đokić kaže da ni ona kao odbornica nije bila pozvana i ocenila da je iz tog razloga predsednik opštine Bratislav Nikolić odlučio da uputi zahtev nadležnom ministarstvu za preispitivanje legitimiteta sednice.

Od 33 odbornika lokalne skupštine sednici na kojoj je Bankovićeva smenjena prisustvovalo je 18, a za smenu je glasalo 17 odbornika, iz DS, Srpskog pokreta obnove, Srpske radikalne stranke, Pokreta "Snaga Srbije", Grupe građana "Da nastavimo" i Gružanskog foruma, dok su vanrednu sednicu bojkotovali odbornici Nove Srbije, Demokratske stranke Srbije i Socijalističke partije Srbije.

Zaštitnik građana: Diskriminacija žena i majki

Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je da smena Snežane Banković - Đokić, zbog odlaska na trudničko bolovanje, predstavlja ozbiljno upozorenje državi i društvu da nema ni dovoljno svesti niti efikasnih mehanizama da se zaštite prava žena, roditelja i dece.

"U demokratskom društvu koje poštuje ljudska prava, svako, pa naravno i žena može biti smenjen, odnosno smenjena voljom onih koji su je izabrali, ali ne zato što je žena i majka", navodi se u saopštenju zaštitnika.

Prema njegovoj oceni, događaj u Kniću slikovito govori da se ustavna odredba koja garantuje majci posebnu podršku i zaštitu pre i posle porođaja, a deci pravo na roditeljsku brigu i staranje poštuje samo deklarativno, a da su u praksi žene i majke diskriminisane.

Takvo saznanje obavezuje sve državne organe, ali i institucije i organizacije građanskog društva, nevladine organizacije, političke stranke i druge da se suoče sa problemom diskriminacije žena i na njega javno reaguju, poručio je Janković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.