Izvor: B92, 31.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O opozivu Budimirovića ipak 2.9.?

Svilajnac -- Opštinski sud u Svilajncu opet poništio rešenje OIK-a o odlaganju referenduma za opoziv Dobrivoja Budimirovića.

Sud je ostao pri stavu da važi odluka Opštinske izborne komisije, doneta 10. jula, na koju nije bilo žalbi, da referendum bude održan 2. septembra, kada će o poverenju predsedniku opštine Sviljnaca imati pravo da se izjasni oko 26.500 građana s pravom glasa u toj opštini.

Opštinska izborna komisija je zastupala stav, suprotan ranijoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izvršnoj odluci suda, da referendum treba odložiti sve dok se o tome u vanrednom pravnom postupku ne izjasni Vrhovni sud Srbije.

Iz republičkog javnog tužilaštva u međuvremenu stigao je dopis Opštinskom sudu u Svilajncu u kom se kaže da je zamenik republičkog javnog tužioca Stanko Obradović, posle razmatranja zahteva za zaštitu zakonitosti, a koji je uputio Budimirović, odlučio da ne podigne zahtev za zaštitu zakonitosti protiv sudske odluke da se referendum održi 2. septembra, a izborne radnje počnu 11. jula. To praktično znači da ne postoji ni taj vanredni pravni lek kako bi se iskoristilo pravo nove žalbe.

U međuvremenu koalicija stranaka koja traži opoziv Budimirovića, a čine je Demokratska stranka, G17 plus, Liberalno-demokratska partija i Vlaška demokratska stranka, podnela je, prema rečima predsednika Okružnog odbora DS-a Predraga Milanovića, zahtev Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu kojim traži rešenje situacije u Svilajncu, "gde građani ne mogu da se na referendumu izjasne o opozivu predsednika opštine iako su sakupili potreban broj potpisa za održavanje referenduma".

Opštinski sud u Svilajncu do sada je tri puta poništavao odluke OIK-a protiv čijeg je predsednika Radana Zindovića koalicija stranaka koja traži opoziv Budimirovića podnela krivičnu prijavu zbog "nepoštovanja sudske odluke i zloupotrebe službenog položaja". U Opštinskom sudu u Svilajncu kažu da je za to delo zaprećena kazna zatvora od dve godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.