O ombudsmanu i NBS u četvrtak

Izvor: B92, 01.Avg.2012, 01:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O ombudsmanu i NBS u četvrtak

Beograd -- Sednica Skupštine Srbije na kojoj će se raspravljati o izboru ombudsmana i izmenama Zakona o Narodnoj banci biće održana u četvrtak, 2. avgusta.

Politika piše da će na toj sednici biti izabrani i državni sekretari u 17 ministarstava.

Opozicija kritikuje nametnutu brzinu za održavanje sednice i ističe da poslanici još nisu dobili predlog izmena zakona o Narodnoj banci Srbije i navodi da je to suprotno poslovniku Skupštine Srbije.

Gotovo nedelju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dana od burne rasprave i sednice koja je trajala do ranih jutarnjih sati, poslanici se ponovo vraćaju u skupštinske klupe. Prva tema koja dolazi na dnevni red je izbor zaštitnika građana.

Međutim, najavljena podrška izboru zaštitnika građana neće sigurno biti ponovljena kada je reč o izmeni zakona o centralnoj banci. Tako predsednik poslaničke grupe DS-a Dragoljub Mićunović najavljuje da će oko Narodne banke sigurno biti debate. Naglašava da poslanici tekst izmene Zakona još nisu dobili, ali da će se, ukoliko se te izmene kreću u pravcu većih ingerencija Vlade nad Centralnom bankom, Demokratska stranka tome ošto suprotstaviti.

“Očigledno se sednica drži zbog one druge tačke dnevnog reda a to je zbog izmena zakona o narodnoj banci. Ali taj predlog mi nismo videli. Upravo nama nije još dostavljen. Ako oni misle da to oni sutra podele a da se mi već prekustra izjašnjavamo, to je suprotno poslovniku. I ne znam kako će ići to sad. Oni će pokušati nekim hitnim postupkom da to sve smandrljaju da to ide sve što pre”, kaže Mićunović.

U Skupštini se moglo čuti da su već posle ovih nedelju dana rada pojedini poslanici istakli da postoji potreba da se odredi period u kojem bi mogli da se posvete drugim aktivnostima osim zasedanjima. Zato je predsednik parlamenta odlučio da, ako se sednica završi u subotu, odredi neformalnu pauzu. To znači da u parlamentu tokom avgusta neće biti plenarnih sednica, ali da će raditi odbori. Poslanici se u klupe verovatno vraćaju početkom septembra, kada ih očekuje razmatranje zakona o javnim nabavkama i drugih zakona iz oblasti finansija.

Stižu novi državni sekretari

Na sutrašnjoj redovnoj sednici Vlade Srbije trebalo bi, kako saznajemo, da budu postavljeni novi državni sekretari u 17 ministarstava, piše "Politika".

Generalni sekretar vlade Veljko Odalović kaže da veruje da će u novoj vladi biti manje državnih sekretara nego što ih je bilo ranije. U prethodnoj vladi bila su ukupno 52 državna sekretara.

Svi su razrešeni prošlog petka budući da im mandat, po zakonu, ističe kada i ministrima. Sigurno je da potrebe nove vlade i ministara zahtevaju što skorije postavljenje novih državnih sekretara, ali to se ne mora obaviti sve na istoj sednici vlade. Konačan broj državnih sekretara biće poznat kada se urade sistematizacije radnih mesta po ministarstvima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.