Izvor: Politika, 20.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O kidnapovanima na radnim grupama

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih sa Kosova i Metohije protestovalo je juče zbog činjenice da naš državni pregovarački tim, među pet tema koje je predložio posredničkoj "trojci" za direktne pregovore sa Prištinom u Njujorku, 28. septembra, nije uvrstio i tačku o sudbini kidnapovanih i nestalih.

U saopštenju udruženja se, kako prenosi Beta, navodi da je sa "nevericom i ogorčenjem" primilo vest da državni tim nije među teme za razgovor uvrstio problem na koji porodice >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kidnapovanih i nestalih ukazuju.

"Već godinu dana tražimo od predsednika i premijera Srbije Borisa Tadića i Vojislava Koštunice i ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića da na razgovorima o statusu Kosova mora biti uvršćena i tema o kidnapovanim i ubijenim", navodi se u saopštenju.

Udruženje kidnapovanih i ubijenih traži hitan sastanak sa Tadićem, Koštunicom i Samardžićem i postavlja pitanje zašto su diskriminisani i zašto su srpske žrtve zaboravljene.

Odgovarajući na kritike Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih Goran Bogdanović, član pregovaračkog tima, kaže za naš list da će tokom razgovora koji traju do 10. decembra jedna od tema svakako biti i pitanje koje interesuje ovo udruženje. On ističe da je odluka o tome šta će biti predloženo za prvih pet tema doneta na sastanku pregovaračkog tima.

"Treba podsetiti da su ovo prvi direktni razgovori i da će u toku narednih susreta, najverovatnije kroz radne grupe, biti postavljeno i pitanje kidnapovanih i nestalih Srba sa Kosmeta", kaže Bogdanović.

Njegov kolega iz državnog pregovaračkog tima Marko Jakšić ističe da su članovi ovog tima procenili da bi u direktnim razgovorima sa Albancima trebalo krenuti od pitanja statusa Kosova i Metohije, jer je ono najvažnije, a da će se pitanja poput privatizacije, kidnapovanih i neka druga (ukoliko status bude rešen povoljno po nas) "lakše razrešiti".

"Za nas je najvažnije kakav će biti status Kosmeta. Džabe nam sve drugo ukoliko ovo pitanje ne uspemo da rešimo u našu korist", kaže Jakšić.

--------------------------------------------------------------------------

Predlog našeg tima za razgovore u Njujorku

. Postizanje međunarodnog sporazuma o statusu Kosova koji bi podržao suštinsku autonomiju pokrajine u okviru Srbije

. Konkretna podela nadležnosti između Srbije i Kosova

. Ekonomija

. Odnosi Kosova s međunarodnim finansijskim organizacijama i regionalnim inicijativama

. Prisustvo međunarodne zajednice pod okriljem Ujedinjenih nacija, kroz civilno i vojno angažovanje, kojim bi se obezbedila primena rešenja za status

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.