Izvor: B92, 08.Apr.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O karakteru nove vlade

Beograd -- Od 3. marta, kada je formirana nova vlada, u najkraćem se desilo sledeće: usvojen je Zakon o pomoći haškim optuženicima, pa je najavljena uredba koja će ograničavati pojedine odredbe zakona, budžet je ekspresno usvojen, a onda izmenjen novim izdvajanjima za univerzitet. Najavljeno je ukidanje specijalnog suda, pa je posle negodovanja javnosti, ministar pravde saopštio da je pogrešno interpretiran. Ksenija Milivojević iz vladajuće G17 plus slaže se da je bilo određene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << disharmonije u izjavama i potezima članova vlade, ali to, kako navodi pokazuje da nove vlasti ozbiljno shvataju kritike javnosti: "Očigledno su prihvaćene kritike i primedbe najšire javnosti, tu uključujem i medije, i, ne bih rekla da su izjave povučene, nego nisu preduzete ni one mere koje su bile najavljivane. Konkretno, i kada je reč o republičkom budžetu, prihvaćena su usklađivanja koja su neophodna za određene resore. Mora se uzeti u obzir i činjenica hitnosti, posebno kada je budžet bio u pitanju."

Potpredsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić navodi da je osnovni karakter rada vlade, revizija svega što se dešavalo u protekle 3 godine. Pajtić navodi da je vlada pokazala veliku neozbiljnost, a naročito kada je najavila uredbu o Zakonu o pomoći haškim optuženicima: "Vladajuća koalicija ima problem da uskladi zahteve SPS-a sa onim što je politički inteligentno i zbog toga imamo stalnu konfuziju, i problem kvoruma jer je ta koalicija teško održiva. Juče smo praktično tri i po sata čekali da se kvorum sakupi za početak sednice, jer SPS opredeljuje ključne poteze Vlade."Na konstataciju da u prvih 30 dana Vlada Srbije nije radila skladno, Ksenija Milivojević odgovara: "Ja mislim da je to pogrešan utisak i da je ova vlada od samog starta, čak i pre nego što je formirana, dočekana na nož, što mislim da nije produktivno, jer se čak i pozitivnim potezima vlade traži neki negativan kontekst."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.