Izvor: B92, 15.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O inicijativi možda naredne nedelje

Beograd -- Sledeće nedelje pred poslanicima Skupštine Srbije mogla bi se naći inicjativa za opoziv predsednika Srbije Borisa Tadića.

Opoziv su tražili radikali i socijalisti, ocenjujući da je Tadić prekršio ustav kada je pozvao kosovske Srbe da izađu na izbore. Šef poslanika radikala Tomislav Nikolić najavio je da će već danas zatražiti da se po hitnom postupku razmatra opoziv Tadića, ali i da bez toga rasprava može da se otvori u parlamentu.

"Ova sednica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << traje i dok ova sednica ne bude završena, nova sednica ne može da bude zakazana. Predsednik Narodne skupštine može, ako mu je u interesu, da prekine ovu sednicu, da predloži skupštini da održi novu. Ali to ne zavisi od predloga. Evo, ja ću odmah da tražim hitno, hitno"

Predsednik skupštine Prerag Marković izjavio je posle razgovora sa šefovima poslaničkih grupa, da bi se u redovnom postupku poslanici izjašnjavali da li da se ta tačka uvrsti u dnevni red, dok bi se u hitnom postupku raspravljalo i glasalo o samoj inicijativi. "Ovde je reč o proceduri i o postupku. Nije reč ni o oceni ustavnosti, ni o oceni obrazloženja, to su sve stvari o kojima bi se odlučivalo onog časa kada bi skupština prihvatila ovu tačku dnevnog reda. Prvi sledeći put kada je to moguće učiniti, jeste sledeće sedmice, za kada ću zakazati sledeću sednicu".

Šef poslaničke grupe DS-a Bojan Pajtić očekuje i da će vladajuća koalicija glasati za opoziv predsednika Tadića. "Očekujemo političku doslednost vladajuće koalicije, koja je tvrdila da je predsednik prekršio Ustav. Očekujemo da glasaju za referendum o opozivu predsednika i očekujemo da postupaju u skladu sa onim što su činili nezvanično, dakle organizovanje protesta protiv predsednika republike i to zloupotrebljavanjem položaja i činjenice da indirektni budžetski korisnici jesu uplatili sredstva za prevoz demonstranata sa Kosova do Beograda", kaže Pajtić.

Stav DSS-a, najveće stranke vladajuće koalicije još uvek nije poznat, dok su G 17 plus i SPO-NS još prvog dana pominjanja inicjative za Tadićev opoziv, rekli da će biti protiv.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.