O dvojnom državljanstvu za Mađare

Izvor: B92, 24.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O dvojnom državljanstvu za Mađare

Subotica, Podgorica -- Stranke vojvođanskih Mađara pozdravile inicijativu predsednika Mađarske Lasla Šoljoma o dvojnom državljanstvu.

U intervjuu mađarskoj državnoj televiziji u nedelju, Šoljom je rekao da, s obzirom na to da Srbija u bliskoj budućnosti neće postati članica Evropske unije, smatra da bi vojvođanskim Mađarima matica trebalo da omogući dvojno državljanstvo.

Mađarska će 1. januara 2008. uvesti šengenski vizni režim prema Srbiji jer je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na to obavezuju odredbe EU.

Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor rekao je za novosadski Građanski list da je veoma važno to što Šoljom podržava zahteve stranaka vojvođanskih Mađara za dvojno državljanstvo.

I predsednik Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara Šandor Pal pozdravio je Šoljomovu inicijativu, a i lider Demokratske stranke vojvođanskih Mađara Andraš Agošton.

Agošton je rekao da Mađarska treba jasno da stavi do znanja svim susednim državama i članicama EU šta namerava da učini s delovima mađarske zajednice van granica, odnosno da li želi da ih na demokratski način integriše u naciju ili će ih ostaviti same.

Politički analitičar Alpar Lošonc smatra da je Šoljomova inicijativa dobra za vojvođanske Mađare, ali je podsetio da predsednik Mađarske nema ustavna ovlašćenja da odlučuje o tom pitanju.

Lider najveće mađarske opozicione partije, bivši premijer Viktor Orban, takođe je poručio da njegova stranka podržava dvojno državljanstvo i obećao da će ta stranka, ako dođe na vlast, Mađarima van EU to državljanstvo i omogućiti.

"Crnogorci mogu imati samo jedno državljanstvo"

Funkcioner crnogorske vladajuće koalicije Miodrag Vuković izjavio je danas da građani Crne Gore mogu imati samo jedno državljanstvo.

Vuković je rekao da je takvo rešenje predviđeno pripremljenim nacrtom Zakona o državljanstvu, ali da će taj akt biti donet posle usvajanja novog Ustava Crne Gore.

"Mislim da će ostati rešenje da će crnogorski građanin, uz ispunjenje određenih uslova, imati samo jedno, crnogorsko državljanstvo", rekao je Vuković. Prema njegovim rečima, dvojno državljanstvo nije pravilo u svetu.

Vuković je rekao da bi, ako bi neki građanin dobrovoljno prihvatio neko drugo državljanstvo sem crnogorskog, to značilo da se dobrovoljno odrekao crnogorskog državljanstva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.