O blanko ostavkama 20. februara

Izvor: B92, 04.Feb.2011, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"O blanko ostavkama 20. februara"

Beograd -- O blanko ostavkama će se raspravljati na vanrednoj sednici Skupštine, najverovatnije oko 20. februara, kaže predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović.

Na vanrednom zasedanju će pre svega biti reči o blanko ostavkama i regulisanju odnosa skupštine sa nezavisnim telima i organima u zemlji, rekla je predsednica.

Dejanovićeva je potvrdila da je priprema radne verzije izmene zakona o izboru narodnih poslanika u toku i da je reč o radnoj verziji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Prema njenim rečima, radi se na kvalitetu teksta i konsultuju se stručnjaci i svi koji koji imaju iskustva, kao i ustavi, dokumenti i akta parlamenata drugih zemalja, pre svega EU.

Ona je rekla da je "definitivno da će vlasnici mandata biti poslanici već od februara".

Promena izbornog zakona je proces koji iziskuje politički dogovor, koji je delikatan i traži vreme i "mi poslanici smo se opredelili da prosto oni koji sede u poslaničkim klupama budu vlasnici svojih mandata, dakle, da oni o tome odlučuju i mi ćemo tu odluku doneti", najavila je Dejanovićeva.

Na primedbu da se o blanko ostavkama govori kao o pravnom lavirintu i da li je potrebno promeniti samo izborni zakon ili ustav i da li takva institucija postoji u ustavu i izbornom zakonu, Đukić Dejanovićeva je odgovorila da ona postoji, jer se Ustav bavi i tim pitanjem.

"Ne postoji konsenzus u tumačenju. Međutim, izvesno je da postoje odredbe koje se odnose i na blanko ostavke, bolje reći, na pravo poslanika da može svoj mandat vratiti poslaničkoj grupi, ali je suština da to treba da bude njegovo pravo, a ne pravo poslaničke grupe da raspolaže mandatom svog poslanika. To je suština ove izmene", objasnila je ona.

Na pitanje može li se zakonom propisivati u kojim uslovima je poslanik slobodan da stavi na raspolaganje mandat stranci, Đukić Dejanovićeva je najavila da će zakon to upravo i učiniti i propisaće uslove, okolnosti, način i proceduru kako će to raditi.

"Razgovaramo o vremenu, kada to u stvari poslanik želi da bude samostalan, koje su to okolnosti, kada on želi da vrati mandat svojoj poslaničkoj grupi", dodala je ona.

Prema njenim rečima, i u slučajevima odlaska u inostranstvo, na školovanje, na specijalizacije, poslanik mora odlučivati šta će da uradi sa svojim mandatom.

Ona je rekla da tekst rade poslanici parlamentarne većine, koji će ponuditi svim drugim poslanicima, pa će se o tome razgovarati i pre sednice i na samoj sednici parlamenta i prema njenim rečima, potrebno je sprečiti trgovinu mandatima i poštovati volju građana.

"Potrudićemo se da poslanik nikako ne može da time što ima slobodu da raspolaže svojim mandatom da pređe u poslaničku grupu koja ima drugačiju ideologiju", najavila je ona i dodala da će poslanik najverovatnije imati mogućnost ili da vrati mandat ili da funkcioniše kao samostalan poslanik.

Ona je najavila da će se nastojati da se obezbedi da volja građana u slučaju rasprave i o ovoj temi bude dominantna kod odlučivanja i da građani treba da imaju poslanika koji će zastupati stavove i rezone koji iskazuju njihovo poverenje u tog poslanika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.