Izvor: B92, 01.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"O Kosovu uz saglasnost Beograda"

Beograd, Banjaluka -- Odluka o budućem statusu Kosova moguća je samo uz saglasnost Beograda, kaže ambasador Rusije u Srbiji i Crnoj Gori.

U izjavi Beti Aleksandar Aleksejev je rekao da se "Rusija zalaže da Beograd bude punopravan učesnik razgovora o statusu" Kosova. "Odluka o statusu moguća je samo uz saglasnost Beograda. Tek tada bi bili stvoreni uslovi za pravedno rešavanje kosovskog pitanja", rekao je ruski ambasador.

On nije želeo da iznosi prognoze o početku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pregovora o budućem statusu pokrajine, ocenivši da se "nalazimo pred jako ozbiljnom etapom rešavanja problema". "Čeka se izveštaj specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN za procenu standarda na Kosovu Kaija Eidea i njegov zaključak o mogućnosti početka razgovora", rekao je Aleksejev, naglasivši da ne želi da prejudicira te zaključke.

Montgomeri: Kosovo će dobiti nezavisnost

Bivši američki ambasador u Beogradu Vilijam Montgomeri kaže da će Kosovo dobiti nezavisnost uz određene uslove i da to znaju svi političari u Srbiji. "To znaju svi političari u Srbiji, ali je problem što to neće da kažu narodu", rekao je on za Radioteleviziju Republike Srpske.

Montgomeri je kazao da mu je žao što SAD incijativu na Balkanu prepuštaju Evropskoj uniji, jer smatra da je ovo područje veoma trusno i da EU nema snagu da kontroliše procese. On je istakao da ulazak SCG, Hrvatske i BiH u NATO ne treba uslovljavati izručenjem haških optuženika, jer smatra da je ulazak ovih zemalja u NATO preduslov stabilnosti regiona.Montgomeri je rekao da glavni haški tužilac Karla del Ponte priča gluposti kada je u pitanju skrivanje haških optuženika, navodeći njenu izjavu da Vatikan zna gde se krije Ante Gotovina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.