Izvor: B92, 02.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O Kosovu bez člana iz Srbije

Strazbur -- Kosovski ministar za lokalnu samoupravu kaže da su institucije Kosova opredeljene da sprovedu decentralizaciju i dostignu standarde.

Ljutfi Haziri, koji prisustvuje sednici Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope u Strazburu, izjavio je da je u skladu sa opredelenjem da se sprovede decentralizacija i dostignu standardi koje traži UN, neophodno sprovesti reformu na lokalnom nivou.

On je rekao i da međunarodna zajednica nije dozvolila da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lokalna autonomija koristi za podele po etničkim linijama i naglasio da se svaka teritorijalna podela mora sprovesti u skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj autonomiji.

Potrebno je, kako je istakao, da se u proces decentralizacije uključe svi politički faktori i sve zajednice koje žive na Kosovu i zato je važno da Srbi u potpunosti učestvuju u radu kosovskih institucija.

Član delegacije Srbije i Crne Gore Miloš Aligrudić je, međutim, ukazao da Srbi imaju želju da se uključe u rad kosovskih institucija, ali samo ukoliko se "ozbiljno započne" sprovođenje standarda demokratskog društva.

Aligrudić je rekao da se pitanje lokalne samouprave na Kosovu i Metohiji mora rešiti samo u okviru procesa decentralizacije, jer je ona uslov za bezbedan i održiv povratak oko 230.000 prognanih Srba i drugih nealbanaca.

"To pitanje se ne može jednostrano rešavati kroz program privremenih institucija u koji je uključen UNMIK, a u čijoj izradi nisu učestvovali Srbi, niti je pri njegovoj izradi uzet u obzir Plan vlade Srbije", rekao je Aligrudić.

Inače, pošto u debati o jugoistočnoj Evropi, prema prvobitnom programu, nije bilo predstavnika Srbije, tek nakon zvaničnog protesta stalne misije Srbije i Crne Gore pri Savetu Evrope, Aligrudić je uvršten među govornike. Delegacija SCG je protestovala i zbog toga što je Haziri na spisku govornika naveden kao predstavnik Kosova, pa je tokom debate, na mestu gde je Haziri sedeo ispod njegovog imena pisalo samo "UNMIK", umesto njegove titule ministra lokalne samouprave u privremenim institucijama na Kosovu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.