Izvor: B92, 04.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O Kosovu: Svako na svojoj strani

Lucern -- U švajcarskom gradu Lucernu održan je skup o Kosovu, a srpska i albanka strana ostale su čvrsto na svojim ranijim pozicijama.

Političari sa Zapadnog Balkana i međunarodni zvaničnici iza zatvorenih vrata su razgovarali o pripremama za rešavanje konačnog statusa Kosova. Na skupu "Kosovo i region se spremaju za promene" razmatrani se međuetnički odnosi, mogućnosti za direktan dijalog Beograda i Prištine i uticaj novog statusa na regionalnu bezbednost.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Ministar Srbije za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar ponovio je stav Vlade Srbije da se razgovori o budućem statusu Kosova i Metohije moraju kretati u okviru "više od autonomije, manje od nezavisnosti". "Moj stav u diskusiji bio je da rešenje kosovskog problema isključivo treba tražiti u razgovoru Beograda i Prištine i da bi taj razgovor za rezultat trebalo da ima kompromis u okviru principa 'više od autonomije, manje od nezavisnosti'. Prvi korak u razgovorima trebalo da bude dokument o decentralizaciji vlasti na Kosovu, jer je decentralizacija način zaštite svih građana koji tamo žive. Te razgovore treba odvojiti od razgovora o ulasku predstavnika Srba u kosovske institucije, između ostalog i zbog toga što je sporna reprezentativnost političkih predstavnika srpske zajednice. Razgovori u Lucernu su neformalne prirode i prilika da se slobodnije razmene mišljenja radi pripreme terena za razgovore na institucionalnom nivou", kaže Lončar.

Čelnik Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže da su se obe strane držale svojih stavova. "Albanci su zagovarali nezavisnost i objašnjavali zašto je to jedino rešenje, a mi smo jasno govorili zašto je to neprihvatljivo i da Srbi nezavisnost nikada neće prihvatiti", rekao je Ivanović Beti.

Savetnik premijera Srbije Miša Đurković kaže da je na skupu albanska strana još jednom ispoljila nepostojanje volje za napredak. "Loše je njihovo izbegavanje da do dijaloga dođe i to što se nikako ne napreduje u početku procesa decentralizacije, što je ključno za čitav politički proces u Pokrajini. Naša delegacija je insistirala na stavu da bi svaka promena granica predstavljala opasnost za regionalnu stabilnost", kaže on.

Ministar u Vladi Kosova za životnu sredinu Adrian Đini rekao je da su se albanski učesnici založili za demokratsko i nezavisno Kosovo, koje će biti deo evroatlantskih integracija. Đini je rekao da su albanski učesnici naglasili da Kosovo treba da bude nezavisna i suverena država, u stanju da pripadnicima svih nacionalnih zajednica, posebno manjinama, obezbedi sva ljudska, nacionalna i građanska prava.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova i Metohije Milan Ivanović kaže da konferencija nije donela napredak i da je završena bez zaključaka. "Predstavnici SNV-a su ukazali na potrebu poštovanja rezolucije 1244, posebno stava o suverenosti Srbije na Kosovu. Založili smo se za suštinsku decentralizaciju vlasti na Kosovu. Stekao se utisak da albanski prestavnici ne žele dijalog, osim o tehničkim pitanjima, da ne žele suštinsku, već decentralizaciju kroz pilot-projekte s dve srpske opštine, koji u suštini ne znače ništa. Zastupali su isključive stavove o nezavisnosti, a mi smo jasno rekli da niko od Srba ne može to da prihvati", kaže Ivanović.

U Lucernu su boravili i savetnik premijera Srbije Aleksandar Simić, savetnik predsednika Srbije Damjan Krnjević, gradonačelnik Preševa Riza Haljimi, poslanik Skupštine Crne Gore Ferhat Dinoša i ministar spoljnih poslova Crne Gore Miodrag Vlahović, predsednik Skupštine Kosova Nedžat Daci, ministar u Vladi kosova za lokalnu samoupravu Ljutfi Haziri, savetnik predsednika Kosova Skender Hiseni i lider opozicione Demokratske partije Kosova Hašim Tači.

Medlin Olbrajt na Kosovu

Predsednica Nacionalnog demokratskog instituta Medlin Olbrajt doputovala je u Prištinu, a nju su na aerodromu Slatina dočekali predsednik Kosova Ibrahim Rugova, premijer Bajram Kosumi, predsednik Demokratske partije Kosova Hašim Tači i šef američke kancelarije u Prištini Filip Goldberg.

Bivši američki državni sekretar koja je sada šef Nacionalnog instituta za demokratiju, rekla je da je "uvek imala razumevanja za san naroda Kosova", dodajući da je i lično radila na "ispunjenju tog sna". Ona je ocenila i da je značajno što je demokratski proces na Kosovu nastavljen i istakla neophodnost poštovanja prava manjina u pokrajini.

Kako je najavljeno, ona će sutra razgovarati sa Ibrahimom Rugovom, Bajramom Kosumijem, zatim predsednikom parlamenta Nedžatom Dacijem, kao i političckim liderima, a predvidjeno je i da se obrati poslanicima kosovske skupštine. Tokom trodnevne posete Medlin Olbrajt će razgovarati i sa predstavnicima međunarodnih institucija na Kosovu, javlja Beta

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.