O Homenu i Ćiriću danas na vladi

Izvor: Politika, 22.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O Homenu i Ćiriću danas na vladi

Republički odbor za rešavanje o sukobu interesa preporučio razrešenje dvojice državnih sekretara

Republički odbor za rešavanje o sukobu interesa doneo je juče preporuku da državni sekretari Ministarstva pravde i Ministarstva ekonomije Slobodan Homen i Nebojša Ćirić budu razrešeni sa funkcije zbog uticaja na sudsku vlast i povrede Zakona o sprečavanju sukoba interesa. O preporuci odbora danas će se, kako „Politika” saznaje, raspravljati i na sednici Vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbije.

Krajem marta Ćirić je Ministarstvu pravde prosledio dopis u kome se predlaže da sudovi privremeno u 2009. godini prekinu sva suđenja ili zamrznu izvršenje pravosnažnih sudskih odluka u radnim sporovima. Homen je taj dopis prosledio svim sudovima. Ćirić je objasnio da je samo tražio da se razmotri takva mogućnost jer u protivnom, ukoliko bivšim radnicima budu isplaćeni dosuđeni iznosi novca mnoge firme otići će u stečaj, a radnici ostati bez posla.

U Ministarstvu pravde nisu komentarisali preporuku Odbora za rešavanje o sukobu interesa. Kako za „Politiku” kažu u Ministarstvu ekonomije, oni u potpunosti stoje iza svog državnog sekretara. Ćirić, prema njihovom mišljenju, ni na koji način nije uticao i nije imao nameru da utiče na sudove. Njegov dopis, kažu, nije upućen sudovima nego drugom ministarstvu da u skladu sa zakonom razmotri mogućnosti koje predlaže Ministarstvo ekonomije.

I do sada se dešavalo da je odbor smatrao da su pojedinci bili u sukobu interesa, a da oni nisu bili spremni da odstupe sa funkcije. To je bio slučaj i sa poslanicima Draganom Markovićem Palmom i Veroljubom Stevanovićem koji su istovremeno i gradonačelnici što je suprotno zakonu.

Predsednik Odbora za rešavanje o sukobu interesaSlobodan Beljanski, kaže za „Politiku” da odbor osim preporuke nema drugih mehanizama kojima bi naterao nekoga da postupi u skladu sa njegovom odlukom. „Po sadašnjem zakonu nema nikakve druge sankcije tako da je na funkcioneru da li će postupiti u skladu sa našom preporukom. Gradonačelnici koji nisu poštovali našu odluku dali su loš primer”, kaže on.

J. Cerovina

[objavljeno: 23/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.