Izvor: Blic, 16.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O Hagu samo na saveznom nivou

O Hagu samo na saveznom nivou

BEOGRAD - Ministar pravde i lokalne samouprave Vladan Batić izjavio je juče da je donošenje zakona o saradnji sa Haškim tribunalom u nadležnosti SR Jugoslavije.

Komentarišući najavu poslanika Demokratske stranke Srbije da će uskoro predložiti usvajanje zakona o saradnji sa Haškim tribunalom na republičkom nivou, Batić je rekao da za to nije nadležan republički parlament. - Savezne Republika Jugoslavija je međunarodno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << priznati subjekt. Neophodno je da prvo na saveznom nivou bude donet zakon kojim bi se ovlašćenja vezana za saradnju sa Hagom prenela na republike. Međutim, time bismo indirektno priznali da SRJ zapravo ne funkcioniše - rekao je Batić na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Predsednik Veća građana Dragoljub Mićunović takođe je istakao da je donošenje zakona o saradnji sa Haškim tribunalom potrebno na saveznom nivou. On je naglasio da će usvajanje zakona na republičkom nivou sigurno biti lakše zbog dvotrećinske većine, ali da ostaje pitanje da li je Republika Srbija međunarodni pravni subjekat koji može da sklapa ugovore sa međunarodnim institucijama.

Mićunović je rekao da mu nije poznato šta bi trebalo da sadrži novi zakon, ali da će bilo kakav zakon o saradnji sa Haškim tribunalom morati da sadrži stavku o izručivanju, jer Tribunal samo to i interesuje. Član predsedništva GSS Ivan Andrić rekao je da ta stranka 'u potpunosti podržava ideju' o usvajanju zakona koji bi omogućio 'efikasnu i potpunu saradnju' sa Hagom.

I.C.- T.A.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.