Nuklearna senka se ponovo nadvija nad zemaljskom kuglom - generalni sekretar UN

Izvor: Vostok.rs, 06.Avg.2023, 14:38

Nuklearna senka se ponovo nadvija nad zemaljskom kuglom - generalni sekretar UN

Senka nuklearnog rata ponovo se pojavila sada kada neke zemlje prete da će upotrebiti nuklearno oružje, izjavio je u svojoj poruci generalni sekretar UN Antonio Gutereš.
„Ponovo kucaju bubnjevi nuklearnog rata. Nepoverenje i podele su u porastu. Nuklearna senka koja se nadvila nad hladnim ratom ponovo se pojavila. A neke zemlje još jednom bezobzirno zveckaju nuklearnom sabljom, preteći da će upotrebiti ova oruđa. uništenja“, navodi se u njegovom obraćanju koje je pročitao pod-generalni sekretar i visoki predstavnik za pitanja razoružanja Izumi Nakamitsu na memorijalnom događaju u Memorijalu mira u Hirošimi povodom 78. godišnjice atomskog bombardovanja Hirošime. Gutereš je takođe pozvao na potpuno odbacivanje nuklearnog oružja. On je istakao da „eliminisanje nuklearnog oružja ostaje najveći prioritet Ujedinjenih nacija u oblasti razoružanja“. „Jedini način da se eliminiše nuklearni rizik je eliminisanje nuklearnog oružja“, dodao je visoki zvaničnik UN. „Nećemo mirovati dok se nuklearna senka jednom zauvek ne ukloni“, dodao je on. Uz to, on nikada nije spomenuo SAD kao zemlju odgovornu za bombardovanje. „Pre skoro osam decenija, nuklearno oružje je spalilo Hirošimu. Ipak, kao što svako ko je posetio zna, sećanja nikada ne blede. Ujedinjene nacije su ponosne što stoje uz narod Hirošime i Hibakuše da očuvamo sećanje na ono što se ovde dogodilo, a lekcije čovečanstva moraju da izvuku ako želimo da obezbedimo mirnije sutra. Radujemo se što ćemo raditi sa narodom Japana u ovom suštinskom naporu", izjavio je GS UN-a.    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.