Novo poglavlje u odnosima Srbije i Slovenije

Izvor: Politika, Tanjug, 21.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo poglavlje u odnosima Srbije i Slovenije

Uskoro razgovori o slovenačkoj imovini, učenju srpskog, penzijama i socijalnom osiguranju

Od našeg stalnog dopisnika

Ljubljana, 21. januara – Predsednik slovenačke vlade Borut Pahor se u razgovoru sa ministrom Vukom Jeremićem, koji boravi u dvodnevnoj poseti Ljubljani, zauzeo za jačanje bilateralnih odnosa između Slovenije i Srbije, obećavši Srbiji pomoć i prilikom uključivanja u evrointegracije. Pahor i Jeremić su se složili, saznajemo u Pahorovom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kabinetu, da je sada, uz već postojeće jako prisustvo slovenačke privrede na srpskom tržištu – pravi trenutak za otvaranje novog poglavlja u odnosima između zvanične Ljubljane i Beograda.

Slovenački premijer i šef diplomatije Srbije zauzeli su se da nadograđuju nove odnose naročito tamo gde države imaju srodna gledišta.

„Delo” i drugi slovenački mediji javljaju da je Jeremić Pahoru preneo poziv predsednika srpske vlade Borisa Tadića da dođe u Beograd. Ministar spoljnih poslova Slovenije Samuel Žbogar potvrdio je da će do Pahorove „posete izvesno doći”. Centralna tema razgovora bilo je proširenje EU, pri čemu je Jeremić sagovornicima u Sloveniji naglasio da je „članstvo u EU strateški prioritet Srbije” i slovenačkoj strani predstavio predlog koji bi omogućio početak procesa ratifikacije (srpskog) SSP sa EU.

Ministar Jeremić je jutros vodio posebne razgovore sa domaćinom, kolegom Žbogarom, koji je na novinarskoj konferenciji potvrdio da Slovenija podržava „nastavak puta Srbije u EU”, kao i da je kucnuo čas da se pronađu načini za odmrzavanje SSP-a. Jeremić se založio za odmrzavanje Privremenog sporazuma, uz naglasak da će biti prilike da se o tome razgovara već 26. januara u Briselu. Ministar Jeremić je podvukao značaj evropske perspektive za zapadni Balkan.

Ministri su dotakli i niz nerešenih dvostranih pitanja. Žbogar je ukazao na prošlogodišnju spornu srpsku uredbu o zaštiti imovine delova preduzeća sa sedištem na teritoriji nekadašnjih republika zajedničke države, protiv koje su u Beogradu već protestovale Slovenija, Hrvatska i BiH. Optimističan je da će biti pronađeno rešenje koje će odgovarati svim stranama, a očekuje da to bude urađeno tokom sastanka visokih predstavnika za nasledstvo u martu, u Beogradu.

Žbogar je ponovio obećanja svog prethodnika na mestu ministra spoljnih poslova Slovenije Dimitrija Rupela, da će se Slovenija i dalje zalagati u EU da se Srbiji omogući „vizna liberalizacija”, uz nadu da će ove godine stvarno doći do liberalizovanja viznog režima za državljane Srbije. Očekuje da će 2009. biti „naša godina”, naročito po pitanju jačanja slovenačko-srpske saradnje u privredi, zbog čega će Pahora u poseti Srbiji svakako pratiti jaka delegacija slovenačkih privrednika. Obavestio je ministra Jeremića da se nova (Pahorova) vlada obavezala da će uskoro rešiti pitanje „izbrisanih”, a što se tiče položaja nepriznate srpske manjine u Sloveniji, koja je ovde i najbrojnija, kao i učenja srpskog jezika (uz svetske jezike, gde među izbornim predmetima postoji mogućnost učenja i hrvatskog, albanskog") u slovenačkim osnovnim školama, Žbogar se nije obavezao obećanjima, ni konkretnim datumima kada će ti dogovori, koje su sklopile prethodne srpske i slovenačke vlade, biti pretočeni iz reči u dela.

Ministar Jeremić je novinarima potvrdio da je bilo reči i o potpisivanju tzv. socijalnog sporazuma koji bi posle 17 godina zastoja omogućio da konačno budu isplaćene penzije osiguranicima u Srbiji koji su radeći do 1991. za slovenačka preduzeća, doprinose uplaćivali u slovenački penzioni fond, ali ni dan-danas ne primaju penziju. Žbogar je napomenuo da je Slovenija taj sporazum potpisala sa svim eksjugoslovenskim državama izuzev sa Srbijom. Nije precizirao rok u kome bi bilo moguće očekivati pomak u smeru sklapanja sporazuma, ali je pomenuto da će se sporazum o socijalnom osiguranju naći na dnevnom redu razgovora o nasledstvu, u martu, u Beogradu.

S. Vasović-Mekina

------------------------------------------------

Jeremić demantovao „Nacional”

Ministar spoljnih poslova Srbije odbacio je na novinarskoj konferenciji u Ljubljani pisanje zagrebačkog lista „Nacional” da je rekao da je crnogorski premijer Milo Đukanović umešan u ubistvo urednika „Nacionala” Ive Pukanića. „To je notorna neistina! Nemam nikakva saznanja o tom slučaju i nikada nisam ništa slično izjavio na bilo kom mestu. Koristim ovu priliku da na najoštriji način demantujem pisanje zagrebačkog ’Nacionala’”, izjavio je ministar Jeremić.

-----------------------------------------------

Ministar Jeremić danas u Francuskoj

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić boraviće danas u bilateralnoj poseti Francuskoj.

Tokom boravka u Parizu, ministar Jeremić će se sastati sa ministrom inostranih poslova Francuske Bernarom Kušnerom i spoljnopolitičkim savetnikom francuskog predsednika Žan-Davidom Levitom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Tanjug

[objavljeno: 22/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.