Izvor: B92, 02.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo odlaganje primene zakona

Beograd -- Zakon o sprečavanju sukoba interesa ni šest meseci po donošenju ne može da se primenjuje.

Naime, poslanici Skupštine Srbije po drugi put nisu izabrali devetog, poslednjeg člana Odbora koji bi kontrolisao sprovođenje zakona. Predstavnici Srpske akademije nauka i umetnosti Danica Petrović i Zoran Konstantinović nisu dobili potreban broj glasova u Skupštini.

I dok poslanici G17 plus i Srpske radikalne stranke napominju da je Konstantinović sam >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povukao kandidaturu, šef poslaničkog kluba DSS-a Miloš Aligrudić kaže da je njegova stranka učinila sve što je mogla: "Glasali smo za drugog kandidata, zato što smo imali jednu nezvaničnu informaciju da prvi kandidat zapravo nije ni želeo kandidaturu, iako je formalno bio kandidovan. Situacija oko primene zakona će se prevazići".

Socijalisti, barem prema rečima Zorana Anđelkovića, smatraju da su ovo efekti kampanje koja se u poslednje vreme, kako kaže vodi protiv poslanika: "Kad nešto ne prođe, ne mora da znači da ima problem, nego jednostavno nije prošlo. Članovi te komisije imaju tri plate poslanika i sada su oni koji treba da kontrolišu poslanike, a protiv kojih se vodi kampanja da imaju neki adekvatan status".

Izvršni direktor nevladine organizacije Transparentnost Srbija, Nemanja Nenadić, ocenjuje da činjenica da odbor ni danas nije formiran, znači dalje odlaganje primene većine suštinski bitnih odredaba zakona, među kojima je najznačajnija prijavljivanje imovine i prihoda funckionera. Ipak, Nenadić kaže da se više ne može unazad: "Ono što se promenilo jeste to da se javno mnjenje izuzetno interesuje za ovu temu i da praktično iako ne postoji kontrolni organ ustanovljen zakonom, funkcioneri se nalaze pod stalnim pritiskom i nadzorom javnosti. Da ima Odbora za rešavanje sukoba interesa, onda bi postojalo i kontrolno telo koje bi u svim situacijama moglo da brzo donese svoj meritoran sud".

Inače, novinari primetili da većina poslanika nije ni znala imena ljudi o kojima je glasala.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.