Novo Brdo neće Rikerov predlog

Izvor: Blic, 07.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo Brdo neće Rikerov predlog

Šef misije Unmika na Kosovu i Metohiji Joakim Riker doneo je odluku da se u narednih šest meseci produži mandat srpskim predstavnicima u pet opština iako je vlast formalno izgubljena zbog bojkota izbora. Po Rikerovoj odluci, u četiri opštine kompletan saziv će ostati nepromenjen osim u Novom Brdu gde će u skladu sa izbornim rezultatima biti imenovan gradonačelnik Albanac.

To praktično znači da će Srbi zadržati vlast u tri opštine na severu Kosova - Leposaviću, Zvečanu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i Zubinom Potoku, kao i izvan severnog dela u Štrpcu. Dosadašnji predsednik opštine Novo Brdo Petar Vasić kaže za „Blic" da Srbi u ovoj opštini neće prihvatiti Rikerov predlog.

- Uložili smo prigovor na Rikerovu odluku i ako odgovor bude negativan, mi nećemo uzeti učešća u vlasti. Problem nije samo u činjenici da u srpskoj opštini gradonačelnik bude Albanac iako mi imamo većinu odbornika, već to što po ovdašnjim zakonima predsednik opštine ima veća ovlašćenja od same skupštine. On može da blokira rad skupštinskih organa kada hoće i besmisleno je da učestvujemo u tako nečemu - ističe Vasić.

Predsednike opština na severu Kosova generalno Rikerova odluka ne zanima previše jer Albanci ne bi ni pokušali da zauzimaju zgrade u većinski srpskom delu. Slobodan Petrović, predsednik Samostalne liberalne stranke, koja je na izborima osvojila tri mandata, kaže za „Blic" da je ohrabrujuća odluka da srpska zajednica ostane na vlasti u opštinama.

Međutim, on dodaje da je to posebno bitno i zbog opštine Štrpce, „jer Albanci u toj opštini zbog privatizacije Brezovice imaju veliki interes".

Biće još razgovora o Kosovu

Sjedinjene Američke Države očekuju narednih dana i nedelja razgovore u UN i ostalim telima o rešavanju budućeg statusa Kosova, ali smatraju da to pitanje treba rešiti u skladu s planom Martija Ahtisarija, saopštio je portparol Stejt departmenta Tom Kejsi.

Posrednička trojka Kontakt grupe predaće do 10. decembra izveštaj generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, a sednica SB UN zakazana je za 19. decembar.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.