Izvor: B92, 02.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinari traže zaštitu

Novi Pazar -- Dopisnici beogradskih medija iz Novog Pazara traže zaštitu zbog sve učestalijih prozivki predsednika opštine Sulejmana Ugljanina.

Nakon što je Ugljanin izjavio da investitori ne žele da dolaze u Novi Pazar jer je on povezan s vehabijama, čiji je kamp pronađen na teritoriji Sjenice, a ne Novog Pazara, dopisnici su naveli da su, prema Ugljaninovim optužbama, krivi jer su izveštavali i "kad se dešavaju ubistva i otmice i kad policija otkrije kamp za obuku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i čitav arsenal oružja na planini Ninaji".

"Krivi smo, po mišljenju predsednika opštine, što smo izveštavali o tome kad u centru grada ili u kućama naših sugrađana eksplodiraju bombe, kad vehabije ne dozvole koncert u gradu, kad dođe do oružanog obračuna u džamiji i ispred nje", navodi se u pismu upućenom Nezavisnom udruženju novinara Srbije i Udruženju novinara Srbije.

U pismu se navodi da sve to o čemu su izveštavali nisu bile vesti koje ulepšavaju sliku Novog Pazara, ali su se događale.

"Niti smo mogli niti hteli da te događaje prećutkujemo. I slike radnika koji su protestom na novopazarskim ulicama nastojali da iznude prijem kod predsednika opštine nisu vest koja ulepšava grad, ali to je naša stvarnost koju ne smemo da prećutkujemo, niti da ulepšavamo", navodi se u pismu.

Ugljanin je u intervjuu opštinskoj Regionalnoj televiziji, u petak rekao da su pojedini "nečasni" dopisnici beogradskih medija iz Novog Pazara krivi što strani donatori ne žele da dođu u taj kraj.

"Dopisnici su događaj s vehabijama, koji se desio na području opštine Sjenica, povezali s Novim Pazarom i tako dezinformisali javnost Srbije", rekao je Ugljanin tada.

Dopisnici u pismu navode da je tačno da su to povezali s Novim Pazarom "jer su svi do sada uhapšeni iz Novog Pazara, dakle, naši, i sugrađani našeg predsednika".

"Nastojaćemo i dalje da pravovremeno i objektivno izveštavamo iz Novog Pazara, koji nije ništa više Ugljaninov nego naš. Predsednikovu ljutnju na dopisnike beogradskih medija tumačimo kao poziv na linč, pa od udruženja novinara, redakcija i kolega i svih dobronamernih građana, naših čitalaca i gledalaca, očekujemo pomoć, podršku i razumevanje", navodi se u pismu.

NUNS reagovao

"Za kriminal, korupciju, zveckanje oružjem, strah i nesigurnost, za sve nevolje i uznemiravajuće vesti koje mesecima stižu iz Novog Pazara - predsednik opštine, Sulejman Ugljanin optužio je novinare koji o tome izveštavaju", saopštilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije, pozivajući se na pismo novinara iz Novog Pazara.

NUNS navodi da je zaprepašćen pismom novinara iz Novog Pazara da je jedan lokalni moćnik nasrnuo na celokupnu novinarsku profesiju, jer mu se ne sviđa šta vidi u ogledalu.

"Predsednik opštine može, kao i svaki građanin, imati svoje mišljenje o štampi i novinarima, a ako je lično pogođen, oklevetan ili oštećen, može ih i tužiti – to je legitimno pravo svakog građanina ove zemlje, pa i Suljemana Ugljanina."

"Ali, slobodu i odgovornost za profesionalan rad novinara ne može i ne sme ograničavati ni sputavati – u tome će, u Nezavisnom udruženju novinara Srbije, uvek imati oštrog neistomišljenika", kaže se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.