Novinari rešetali Vučića! Ne valja vam Putin, ne valja vam fontana, ne valjaju vam migovi, šta hoćete?

Izvor: BKTV News, 13.Okt.2017, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinari "rešetali" Vučića! "Ne valja vam Putin, ne valja vam fontana, ne valjaju vam migovi, šta hoćete?"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je jedino što želi kada su mediji u pitanju to da budu slobodni, da svim novinarima odgovara na pitanja, bez obzira iz kog su medija, te da nije on taj koji je uveo tabloide na medijsku scenu.

"Za razliku od svih mojih političkih protivnika, odgovaram na svako pitanje. Uvek odgovaram pristojno. Nijednu psovku, nijednu - nadam se - ružnu reč niste mogli da čujete", kazao je Vučić u razgovoru s novinarima, posle obraćanja >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << na Bezbednosnom forumu u Beogradu.

Rekao je i da nema nikakvu informaciju da će u Srbiju doći delegacija Evropske federacije novinara kako bi ocenila položaj medija i istakao da se on zalaže za slobodno novinarstvo i da odgovara svim novinarima i na svako pitanje.

"Nemam nikakvu informaciju, ali su svi u ovu zemlju dobrodošli. Delegacije iz svih mogućih zemalja dolaze ovde", kazao je Vučić.

Na pitanje o napadu na novinare na dan kada je proletos polagao zakletvu za dužnost šefa države, Vučić je rekao da je bilo i drastičnijih napada na novinare.

Vučić: Ne razumem primedbe ambasadora Ukrajine, Srbija se ponaša fer!

"Imali smo drastičnije napade koje vi volite da prenebregnete, zato što ne dele vaše političke stavove, poput napada pesnicama u glavu i vrat damama samo zato što drugačije misle", naveo je on, podsećajući na napad na novinarke Pink TV na protestu Dveri.

Vučić je rekao da njegovi političkih protivnici imaju "usta puna medijskih sloboda", ali da ne odgovaraju na pitanja novinara.

FOTO: Tanjug/Rade Prelić

"Vidim da ste vi apsolutno slobodni, niti vas ko dira. . . Nego se vi izgleda zalažete da su neslobodni oni koji misle drugačije od vas... Svako ima pravo da misli kako hoće, da objavljuje šta hoće. U Srbiji su društvene mreže bez ikakvih restrikcija", rekao je on.

Vučić je rekao i da na RTS niko nikog nije doveo poslednih pet godina, svi su ostali iz vremena vladavine DS.

"Apsolutno svi od prvog do poslednjeg. A da li ja imam više primedbi na javni servis od vas? Verujte da imam. Želite da to promenimo? Jedva čekam...", rekao je.

Vučić je rekao da je tabloidno novinarstvo nastalo u vreme DS-a, koja je plaćala njihovo osnivanje.

"Nijedan tabloid nisam stvorio, niti mi pada na pamet", rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje zašto ministri daju izjave tabloidnim medijima.

Vučić je dodao da ako se sve primedbe na rad medija svode na TV Pink, "a divan vam je N1", onda neka se tako i kaže, i naveo da je to privatna televizija koja ima pravo da podrži koga hoće.

Vučić navodi da poput CNN-a, Njujork Tajmsa i drugih privatnih medija i Pink ima pravo da iskazuje politički stav.

Prema njegovim rečima, ne postoji nijedan nedeljnik koji ne vodi kampanju proitv njega navodeći, Vreme, NIN, Nedeljnik...kao i dnevne novine Kurir, Blic, Danas..

FOTO: Tanjug/Rade Prelić

Odgovarajući na pitanja novinarke Insajdera Vučić je rekao da nikada nije odbio da odgovori ni njima, niti bilo kome drugom, na bilo koje pitanje po bilo kojoj temi.

Novinarka Insajedera rekla je da je bitno da novinari rade po Kodeksu, a na pitanje Vučića koji mediji tako rade, konstatovala da samo oni poštuju kodeks novinara, što je izazvalo smeh ostalih novinara.

"Eto, sad ste nas sve nasmejali", primetio je Vučić.

On je rekao da je tržište to koje određuje koliko će koji medij biti uspešan.

"Šta ja da radim što niko neće da kupuje Danas? Jel sam ja kriv za to?", upitao je Vučić navodeći da neki listovi imaju četiri hiljade čitalaca, a neki i oko sto hiljada.

On je rekao da na primer, Informer prodaje više primeraka od Blica, ali da ukupno ne zarađuje ni deseti deo kao taj dnevnik, a da iako ne može to sa sigurnošću da tvrdi Pink ima gledaniji program, a manje para od reklama nego npr. TV Prva.

Prema njegovim rečima, sve su to pitanja naše ostrašćenosti u kojoj ne želimo da čujemo jedni druge.

Vučić je dodao da nije rešenje da se kritikuje sve što neko uradi, pa makar i 90 odsto od toga bilo dobro.

"Sve je svuda crno, a ne različite nijanse sivog", rekao je Vučić.

Na pitanja novinara N1 u vezi sa navodnom "raspravom" gradskom menadžera Gorana Vesića sa novinarkom te TV, Vučić je rekao da je to video, pozvao Vesića i rekao mu da se izvini, ali i da mu zamera što prvo nije čuo sve argumente i onda to iskoristio da ubedljivo trijumfuje u tom dijalogu.

Vučić je napomenuo da je novinarka N1 rekla Vesiću da ne pominje Ðilasa što je , kaže Vučić, on trebalo da iskoristi i pokaže da N1 vodi jednostranu politiku podržavanja Dragana Ðilasa i da nije objektivna.

"Verovatno mu je teško bilo i onda je pokazao svoju nervozu, ali sam siguran da će umeti da kaže "izvini" novinarki bez obzira što mislim da je ona pogrešila. Uveren sam da će Vesić da se izvini i uveren sam da će u u politici uspeti da koristi tuđe greške kao polugu kojojm će pokaživati kako stoje stvari", rekao je Vučić. Ilustrujući način na koji rade pojedini mediji i odbacujući primedbe da mediji ne rade slobodno, Vučić je primetio da "jedne dnevne novine od 96 strana koje imaju, 92 strane su protiv mene i tako iz nedelje u nedelju, puta 5. 000 primeraka, puta šta sve ne znam. . ".

FOTO: Tanjug/AP/Darko Vojinović

"To su milijarde tona nečega potrošene samo da biste jedno te isto rekli - Ua Vučuću ili mrzim Vučića, pa super je, ali napiši šta bi ti", rekao je.

"Ne valja ti kad dođe Erdogan, kada dođe Putin, kad dođe Pens, ne valja ti kad dođe Bajden, kad dođe bilo ko. Šta ti valja u životu? Šta hoćete? Ne valja vam kad se radi u Beorgadu, ne valja kad se ne radi. Treba nam fontana, pa kad dođe fontana: izvinite šalili smo se, ne treba nam fontana. Šta vam treba. Nemamo vojsku, trebaju nam migovi, a kad dođu migovi: šta će nam migovi...Šta hoćete, ajde dogoorite se šta hoćete", rekao je Vučić opisujući način na koji se izveštava.

"Kada bih ja to slusao svaki dan, ne bih ništa radio. Srećom, ne slušam ništa radim ono što mislim da je dobro za zemlju i narod i to guramo", zaključio je Vučić.

Mir je preduslov za razvoj, a nestabilan Balkan i ekonomski i tehnološki nerazvijen region opterećen stereotipima nije rešenje, poručio je predsednik Vučić na Beogradskom bezbednosnom forumu.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI!

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.