Izvor: B92, 03.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinari napolje

Vranje -- U Vranju su ponovo napadnuti novinari lokalnih medija, kada su pokušali da izveštavaju o štrajku glađu petorice odbornika Nove Srbije.

Kada su novinari došli da prate početak štrajka, na njih je nasrnulo obezbeđenje predsednika koje je uputila Miroslava Mladenović, predsednica Optinske izborne komisije i načelnik opštinske uprave. Odbornici Nove Srbije u SO Vranje, Radoslav Misirović, Mario Durmanić, Dragiša Stojiljković, Negovan Tasić i Zvonko Alijević, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u zgradi Opštine štrajkuju glađu.

Petorica odbornika ovim činom traže od opštinske izborne komisije da koriguje upustvo o načinu prikupljanja potpisa za opoziv predsednika opštine Miroljuba Stojčića, odnosno da se opoziv predsednika u Vranju ne razlikuje od sličnih u Srbiji.

Prema uputstvu koje je potpisala predsednica Miroslava Mladenović, potpis svakog građanina koji želi da podrži inicijativu za opoziv predsednika opštine mora biti overen pečatom Opštinskog suda ili opštinske uprave. Istom odlukom, Opštinska izborna komisija je poništila već prikupljenih 3,5 hiljada od ukupno 6.250 potpisa koliko je potrebno da opoziv uđe u proceduru.

U Vranju je opštinski odbor Nove Srbije na čelu demokratskog bloka koji čine i DS, Pokret za Vranje i Pokret Snaga Srbije, i koji traže odlazak Stojičića sa funkcije predsednika opštine. Kada su novinari došli da proprate početak štrajka, na njih je nasrnulo obezbeđenje predsednika, koje je uputila Miroslava Mladenović, predsednica Opštinske izborne komisije i načelnik opštinske uprave.

Novinari Saša Stojković iz OK Radija i Goran Antić iz Novina vranjskih su bukvalno fizički izbačeni iz prostorije gde su štrajkači, kaže Goran Antić: "Stvarno ne znam da li im je malo što su zauzeli tuđe stanove i kuće. Sad uzimaju i našu zajedničku kuću, opštinsku gradsku kuću. Ljudi, teraće nas da se izuvamo kad tamo ulazimo. To je prosto neverovatno da osoba Mira Mladenović nema nikakve veze sa predsednikom, šta će ona tamo, da ona nama uskraćuje pravo na rad i da naređuje obezbeđenju da nas onako brutalno izbacuje. Ona prvo uopšte nije bila na svom radnom mestu, a nas dvojica smo bili."

Redakcije ovih novinara su na konferenciji za novinare zatražile zaštitu novinara i profesije.

Prekinut štrajk glađu

Pet odbornika Nove Srbije u SO Vranje prekinuli su štrajk glađu posle dogovora predsednika opštine sa predsednikom opštinskog odbora te stranke.

Odbornici NS štrajk su započeli juče nezadovoljni odlukom Opštinske izborne komisije koja nije priznala 3.500 potpisa građana sakupljenih za pokretanje inicijative za opoziv predsednika opštine. Do prekida štrajka došlo je posle razgovora predsednika opštine Miroljuba Stojčića, čiji opoziv traže odbornici Nove Srbije, i predsednika opštinskog odbora te stranke u Vranju Radoslava Mojsilovića.

U saopštenju predsednika opštine se dodaje se da su se dve strane dogovorile da se od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu zatraži objašnjenje o proceduri za opoziv predsednika opštine i tako reši nesporazum.

Odbornici Mario Drurmanić, Negovan Tasić, Zvonko Alijević, Dragiša Stojiljković i Radoslav Mojsilović juče oko 10 časova su započeli štrajk glađu protestvujući i zbog uputstva OIK-a da se potpis svakog građanina koji podržava tu inicijativu mora overiti u Opštinskom sudu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.